BUNICUTA SE DEZLANTUIE!
Ion Iliescu susține că, privind retrospectiv, regretă unele episoade din primii ani de după Revoluţie, dar consideră că „ce s-a întâmplat era inevitabil, iar ce nu s-a întâmplat era imposibil”. Fostul președinte mai spune, în primul interviu acordat după mulți ani, că România „e încă o țară a postdecembrismului, a postcomunismului” și că ar trebui „un brand de țară care să dea un profil identitar, altul decât România scoasă din comunism”.
Întrebat crae crede că este marele risc ca țară, astăzi, Ion Iliescu a spus că „populismul a devenit viral în România contemporană”.
- „El a generat marea pandemie morală a societății noastre, față de care publicul nu a făcut anticorpi.
- Golănia a fost interpretată drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providențial.
- Din aceste pricini, chiar partidele politice au intrat în competiția pentru populism, iar electoratul a început să privească la cine e dispus să dea mai mult, nu cine e capabil să facă mai mult.
- Unii au încurcat lucrurile și au pus semnul egal între populism ca set de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea unor categorii sociale vulnerabile, ceea ce în mod tradițional face parte din discursul și acțiunile stângii, și populism ca arta sforarilor politici, care seduc electoratul și se duc la final de mandat, fără a face nimic din ceea ce au promis.
- În timp, asta e îngrețoșat electoratul și, prin urmare, a apărut în cote îngrijorătoare un fenomen periculos pentru democrațiile participative și reprezentative: absența la vot.
- Ignoranța societății civile față de scena politică a alimentat tensiunile dintre clase, pentru că pare că nu e nimeni care să rezolve aceste decalaje și atunci oamenii aleg să trăiască de azi pe mâine și să își facă dreptate cu mâna lor. Corelate, aceste derapaje au creat un teren fertil pentru radicalisme și polarizări, pentru xenofobii, naționalisme excentrice, discursuri anti-sistem”, a declarat Ion Iliescu, în primul său interviu acordat după mulți ani.
El a mai spus că „faptul că sistemul e de vină pentru unii politicieni a devenit o cortină de refugiu: greaua moștenire îi apasă pe toți”: „Ce au moștenit? O Românie liberă. Forme de libertăți pentru care mulți nu au luptat, dar pe care toți le-au primit. Faptul că populismul s-a amplificat în ultimii ani nu e de mirare: e consecința absenței voinței politice de a construi ceva”.Ce bine ar fi daca n-ar avea dreptate!
RUSII FAC COADA SA AJUNGA LA CIMITIR!
Cimitirul Borisovskoie, în care vineri a fost înmormântat Alexei Navalnîi, a fost închis duminică, în timp ce oamenii au format o coadă imensă, așteptând să depună flori la mormântul opozantului. Mii de ruși au stat și stau la coadă şi duminică, pentru a treia zi consecutiv, la cimitirul Borisovskoie din sud-estul Moscovei, pentru a-i aduce un omagiu liderului opoziţiei Alexsei Navalnîi, care a fost înmormântat vineri, după decesul său subit la 16 februarie, în circumstanţe neclare.La coada formată lângă cimitir au putut fi văzute chiar şi familii cu copii.”Coada creşte minut în minut”, a comentat un simpatizant al lui Navalnîi pe reţelele de socializare, potrivit EFE, citat de Agerpres.Zbucium zadarnic! Navanîi nu e Mantuitorul. Sa invie dupa trei zile!
VIKTOR ORBAN E PESIMIST!
Nu se întrevede nicio ieşire din conflictul de război din Ucraina, iar acest lucru paralizează politica europeană, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, în Antalya, unde a participat la Forumul Diplomatic de la Antalya (ADF), la invitaţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează MTI. Potrivit premierului, primul lucru care trebuie decis este în favoarea cui lucrează timpul, pentru că aceasta este cea mai importantă întrebare.„Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea ucrainenilor şi a Occidentului, iar continuarea războiului ar putea aduce succes militar Ucrainei, atunci continuarea are sens. Dacă cineva crede că timpul lucrează în favoarea Rusiei, iar continuarea războiului va aduce succes Rusiei, atunci ar fi mai bine ca totul să se oprească acum. Eu personal fac parte dintre cei care cred că este vorba de varianta a doua”, a explicat Viktor Orbán.Potrivit premierului, „avem necazuri”, pentru că de la începutul războiului încoace multe ţări – cu excepţia Ungariei – vorbesc despre asta ca fiind „războiul nostru”, iar dacă acesta este războiul nostru, şi adversarul este mai puternic şi ocupă teritorii, atunci şi noi înşine ne regăsim de partea perdantă. Este foarte greu de explicat cum să acţionăm şi cum să ieşim din asta, dacă pierdem războiul, a adăugat Orbán.Şeful guvernului de la Budapesta a vorbit şi despre faptul că deseori este numit căţeluşul lui Putin, respectiv un cal troian.„Aş recomanda psihoterapia pentru asta. Asta nu este o dezbatere politică”, a declarat Viktor Orbán.Şeful de guvern a spus că el nu priveşte războiul din Ucraina prin ochelari ucraineni sau prin ochelarii lui Putin, ci prin ochelari maghiari.„Eu trebuie să reprezint ţara şi naţiunea mea, şi eu ştiu care este interesul maghiarilor. Dacă ceva este bine pentru maghiari, eu susţin acel lucru, dacă nu este bine pentru ei, eu mă opun. Este foarte simplu”, a spus premierul.Ne place, nu ne place, Orban le zice bine!
CIUCA SI CIOLACU-MAI PROSTI DECAT PERMITE LEGEA!
Ludovic Orban: România este confruntată din nou, după 34 de ani, cu un proiect anti-democratic / Nu pot să înţeleg cum de doi indivizi precum Ciucă şi Ciolacu, care sunt mai proşti decât prevede legea, care sunt ”slugi nătânge, nişte marionete, nişte prăpădiţi”. cum e posibil ca aceşti indivizi să fie în capul trebii? ”Suntem în faţa unui an extrem de important pentru România. Este un an electoral care nu seamănă deloc cu alţi ani electorali. De data asta România este confruntată din nou, după 34 de ani, cu un proiect anti-democratic în care două clanuri care funcţionează pe principii mafiote vor să pună piciorul în gâtul cetăţeanului român, să îi răpească libertatea, să îi răpească drepturile, să îi răpească până şi dreptul de a alege liber cine să conducă localitatea, judeţil, România Mie nu îmi vine să cred că după 34 de ani de la Revoluţie, un Guvern în România poate să îndrăznească să anunţe că modifică legislaţia electorală cu 3 luni de zile înainte de alegeri, fără nicio consultare publică, prin ordonanţă de urgenţă, în condiţiile în care avem nu ştiu câte confirmări ale faptului că astfel de tentative reprezintă clar o tentativă de fraudă electorală, o tentativă de deturnare a votului cetăţenilor, o tentativă de a împiedica exercitarea liberă a votului cetăţenilor”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, la Conferinţa Forţa Dreptei Bucureşti. Potrivit lui Orban, motivele prezentate pentru schimbarea datei alegerilor locale sunt ”gogomănii”.Altul i-ar fi fost discursul daca ar fi fost si el in barca “sugilor”. Desigur!
SIMULARE DE BAC
Peste 146 de mii de liceeni susțin luni simularea la prima probă scrisă la Bacalaureat. Lucrările vor fi corectate digital prin platforma folosită deja la simularea probelor Evaluării Naționale.
Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise la simularea Bacalaureatului este de trei ore.
La prima probă susținută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obținute.
În premieră în acest an, lucrările de la examenele naționale – Evaluare Națională și Bacalaureat – vor fi corectate pe o platformă digitală.
Lucrările elevilor vor fi stocate pe un server al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). La începutul lunii februarie o simulare similară a avut loc pentru examenul de Evaluare Națională.
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat 2024
- 4 martie 2024: Probă scrisă – Limba şi literatura română
- 5 martie 2024: Probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 6 martie 2024: Probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 7 martie 2024: Probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor