ORBAN SE PUNE BINE CU PUTIN!
Premierul ungar a declarat că, atât timp cât se află la putere, Ungaria nu va intra în război cu Rusia.Viktor Orban a făcut o nouă declarație cu privire la războiul din Ucraina. În special, el a făcut apel la Ucraina să înceapă discuții de pace cu Rusia pentru încetarea focului.Orban a declarat că ucrainenii pregătesc o contraofensivă, ceea ce “este treaba ucrainenilor”, în ciuda faptului că partea atacantă suferă de trei ori mai multe victime decât partea care se apără. “Iar într-o țară a cărei populație este doar o fracțiune din cea a părții adverse, a lansa o ofensivă militară majoră în astfel de circumstanțe înseamnă să organizezi un masacru sângeros. Trebuie să facem tot posibilul, chiar înainte de a lansa o contraofensivă, pentru a convinge părțile de necesitatea unei încetări a focului și a unor negocieri de pace”, a declarat premierul ungar.Mai mult, Orban s-a plâns că îi este greu să fie singurul prim-ministru din UE care pledează pentru pace, afirmând că “dacă ești ungur, trebuie să te ridici pentru ceea ce este corect”.Între timp, Parlamentul European ar putea pune sub semnul întrebării capacitatea Ungariei de a prezida Uniunea Europeană, din cauza încălcărilor sistematice ale valorilor europene de către Budapesta. Raportul comisiei indică faptul că țara nu progresează în această direcție.Da-i doamne mintre lui Zelenski sa priceapa!
PERICOL NUCLEAR LA ZAPOROJE?
Daunele suferite de barajul de la Nova Kahovka au provocat o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), care continuă să scadă într-un ritm de 5 centimetri pe oră, deşi deocamdată nu există un ”risc imediat” pentru siguranţă.Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a precizat marţi, 6 iunie, într-un comunicat, că nivelul apei din rezervorul centralei nucleare ”era de aproximativ 16,4 metri la ora 8 dimineaţa” şi că ”dacă va scădea sub 12,7 metri nu va mai fi posibilă pomparea”.Cu toate acestea, ”există mai multe surse alternative de apă”, a precizat Grossi, după cum informează AIEA în comunicatul care transmite cuvintele rostite astăzi de directorul general la o reuniune la Viena a Consiliului Guvernatorilor din cadrul instituţiei pe care o conduce. De asemenea, el a precizat că barajul atacat, situat pe teritoriul ocupat de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei, ”a suferit daune importante”, fapt ce a provocat la rândul său ”o scădere semnificativă a nivelului apei în rezervorul utilizat pentru a furniza apă de răcire la ZNPP”.
Grossi a reamintit rolul crucial al apei ca element de răcire pentru a elimina căldura reziduală din reactoare, din bazinele de combustibil uzat şi din generatoarele diesel de urgenţă (atunci când acestea sunt în funcţiune).
”Absenţa apei de răcire în sistemele esenţiale pentru o perioadă prelungită de timp ar provoca fuziunea combustibilului şi inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgenţă”, a spus el.
Experţii AIEA aflaţi la ZNPP, cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sud-estul Ucrainei şi controlată de Rusia, ”au fost informaţi” că daunele de la Kahovka ”provoacă în prezent o reducere cu aproximativ 5 centimetri pe oră a înălţimii rezervorului”.
”Echipa continuă să monitorizeze acest ritm şi toate celelalte probleme de la faţa locului. Cu toate acestea, evaluarea noastră actuală este că nu există un risc imediat pentru securitatea centralei”, a declarat Grossi.
La centrală, se depun toate eforturile pentru a pompa cât mai multă apă posibil în canalele de răcire şi în sistemele relaţionate. În plus, pentru a reduce consumul de apă, apa neesenţială nu mai este consumată, potrivit membrilor misiunii de teren a agenţiei.
Conducerea centralei ”studiază alte măsuri”, iar pe de altă parte ”există mai multe surse alternative de apă”, a subliniat directorul general.
Conducta principală de apă de răcire este alimentată de la rezervor şi pompată prin canalele din apropierea centralei electrice până la amplasament, a explicat el. ”Se estimează că apa pe această rută ar trebui să ajungă pentru câteva zile”, a adăugat el.
Printre alternativele la rezervor, el a evidenţiat ca fiind ”vital” un mare bazin de răcire de lângă instalaţie, care, din proiectare, este menţinut deasupra înălţimii rezervorului.
Întrucât reactoarele au fost oprite de mai multe luni, se estimează că acest bazin va fi suficient pentru a furniza apă de răcire timp de câteva luni, deşi acest lucru va fi confirmat în curând de AIEA.Asta ar insemna ca Apocalipsa se amana si c-o s-o mai ducem o luna-doua!
LUCIAN BODE-ROBOCOP!
Ministerului Afacerilor Interne anunta, intr-un comunicat, ca ISU va fi dotat cu „patru complete de autospeciale cu roboti”. „Maine, 7 iunie 2023, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, ora 10:00, va avea loc activitatea prilejuita de intrarea in dotare a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta a patru complete de autospeciale cu roboti, destinate interventiei rapide in cazul incendiilor de mari proportii.La activitate vor participa ministrul afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, seful DSU, dr. Raed Arafat si inspectorul general al IGSU, general Dan Paul Iamandi”, se precizeaza in comunicat.Foarte bine! Robotii nu vor sa iasa la pensie la 45 de ani si nici nu cer pensii speciale!
PROFESORII NU INTRA IN VACANTA!
Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că procentul membrilor de sindicat aflaţi în grevă este de 86,93 din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea acestei forme de protest. La rândul său, Ministerul Educaţiei a precizat că procentele comunicate marţi ”sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”, transmite News.ro.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” arată, marţi seară, într-un comunicat comun, că, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispoziţiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieşit că marţi au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.
”Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă. Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învăţământ”, afirmă sindicaliştii.La rândul său, Ministerul Educaţiei a transmis precizări privind informaţiile statistice privind procente ale întregului personal/ ale cadrelor didactice care continuă protestul declanşat în 22 mai sau şi-au reluat activitatea.Mare, mare tristete pentru elevi!
ENIGME NEELUCIDATE!
- Enigma mormântului lui Alexandru cel Mare: Locația exactă a mormântului marelui conducător macedonean, Alexandru cel Mare, rămâne un mister și o enigmă. Deși au existat multe speculații, locația exactă a mormântului său nu a fost găsită până în prezent.
- Stonehenge: Construit acum mai mult de 4000 de ani, Stonehenge rămâne o enigmă în ceea ce privește scopul său exact și modul în care a fost construit. Deși există multe teorii, încă nu există o explicație definitivă pentru acest monument misterios.
- Sfinxul de la Giza: Originile și scopul Sfinxului de la Giza din Egipt rămân neclare. De-a lungul timpului, au existat multe speculații cu privire la vârsta și semnificația acestui monument impresionant.
- Cartea lui Voynich: Cartea lui Voynich este un manuscris medieval scris într-o limbă necunoscută și ilustrat cu desene stranii și necunoscute. Deși a fost studiată de mulți cercetători, nimeni nu a reușit să dezlege complet conținutul și originea acestei cărți.
- Civilizația Maya și colapsul său: Colapsul civilizației Maya, una dintre cele mai avansate culturi din perioada pre-columbiană, rămâne un mister. Deși există multe teorii, cauzele exacte ale declinului lor și dispariția lor rămân necunoscute.
- Călătoriile lui Marco Polo: Există dezbatere cu privire la veridicitatea și acuratețea relatărilor lui Marco Polo despre călătoriile sale în Orientul Îndepărtat. Există teorii care pun la îndoială anumite aspecte ale poveștilor sale și existența unor locuri pe care le-a pretins că le-a vizitat.
- Identitatea lui Jack Spintecătorul: Identitatea criminalului cunoscut sub numele de Jack Spintecătorul, care a terorizat Londra la sfârșitul secolului al XIX-lea, rămâne necunoscută. Deși au existat mulți suspecți, nimeni nu a fost identificat oficial ca fiind acest personaj infam.
- Marea Moartă: Originea Mării Moarte și modul în care aceasta s-a format rămân subiectul unor dezbateri și studii. Există multiple teorii cu privire la proveniența și evoluția acestei ape sărate.
- Triunghiul Bermudelor (continuare): Enigma Triunghiului Bermudelor constă în faptul că disparițiile și incidentele în această zonă nu pot fi explicate în mod concludent. Deși există unele teorii care implică anomalii magnetice, fenomene meteorologice extreme sau activități paranormale, nu există o explicație definitivă pentru aceste evenimente.
- Stone Spheres of Costa Rica: Sferele de piatră din Costa Rica, cunoscute și sub numele de Las Bolas, sunt artefacte masive sculptate în piatră care datează de peste 1000 de ani. Originea și scopul acestor sfere de piatră rămân neclare, iar modul în care au fost create și transportate în locațiile lor actuale reprezintă o enigmă.
CURIOZITATI DIN ISTORIE
- Cleopatra al VII-lea, ultima regină a Egiptului, a trăit mai aproape de înființarea McDonald’s decât de construcția piramidelor.
- Napoleon Bonaparte a fost de fapt mai scund decât media bărbaților din acea perioadă, având în jur de 1,68 metri înălțime.
- Primul război mondial a fost marcat de un eveniment neobișnuit de Crăciun în 1914, când trupele inamice au încetat temporar luptele și au jucat fotbal în tranșee.
- În anul 1969, astronautul american Neil Armstrong a devenit primul om care a pășit pe Lună, iar legendara sa frază „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire” a rămas în istorie.
- Mona Lisa, celebrul tablou realizat de Leonardo da Vinci, a fost furat în 1911, dar a fost recuperat doi ani mai târziu.
- În 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spațiu.
- Căderea Imperiului Roman de Apus în 476 d.Hr. a marcat sfârșitul perioadei antice și începutul Evului Mediu.
- Piramidele din Giza au fost construite acum aproximativ 4.500 de ani și rămân una dintre cele mai mari realizări arhitecturale ale omenirii.
- Marele Zid Chinezesc, construit pentru a proteja China de invazii, se întinde pe o lungime de aproximativ 21.196 de kilometri.
- Templul antic al zeiței Artemis din Efes, una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice, a fost distrus și reconstruit de trei ori înainte de a fi abandonat în cele din urmă.
- Regina Victoria a Regatului Unit a fost pe tron timp de peste 63 de ani, între 1837 și 1901, perioadă cunoscută sub numele de „Epoca victoriană”.
- Martin Luther King Jr., activistul american pentru drepturile civile, a rostit discursul său faimos „I Have a Dream” în 1963, la Washington D.C.
- William Shakespeare, unul dintre cei mai mari dramaturgi din toate timpurile, a scris peste 30 de piese de teatru și 154 de sonete.
- Războiul Rece a fost o perioadă de tensiuni politice și militare între Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică, care a durat aproximativ 45 de ani, între 1947 și 1991.
- În 1912, celebrul transatlantic Titanic s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, după ce a lovit un iceberg.
- Prima imprimantă a fost inventată în China în jurul anului 200 d.Hr., cu mult înainte de inventarea tiparului în Europa de către Gutenberg în secolul al XV-lea.
- Cea mai veche universitate din lume, Universitatea Al-Qarawiyyin din Maroc, a fost fondată în anul 859 d.Hr.
- În timpul Războiului Civil American, Clara Barton a înființat Crucea Roșie Americană, organizație care oferă asistență umanitară în situații de urgență.
- În 1945, bombardierele americane au lansat primele bombe atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, marcând sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
- În 1962, Criza Rachetelor Cubaneze a adus Statele Unite și Uniunea Sovietică la un pas de un război nuclear, în timpul Războiului Rece.
- În 1804, exploratorul american Meriwether Lewis și William Clark au condus o expediție cunoscută sub numele de Expediția Lewis și Clark pentru a explora teritoriul neexplorat al Americii de Nord.
- În 1492, Cristofor Columb a efectuat prima sa călătorie în America, deschizând calea pentru colonizarea europeană a Noii Lumi.
- În 1989, Zidul Berlinului, care a împărțit orașul Berlin în două părți, a fost demontat, marcând sfârșitul Războiului Rece și reunificarea Germaniei.
- Piratul englez Edward Teach, cunoscut sub numele de Barbanegra, a fost unul dintre cei mai temuți pirați din istorie și și-a legat barba cu fitiluri înainte de lupte pentru a arăta mai amenințător.
- Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a condus prima expediție cunoscută care a circumnavigat globul, încheind călătoria în 1522.
- Revoluția industrială, care a avut loc în secolul al XVIII-lea, a transformat societatea prin introducerea mașinilor și tehnologiilor în procesul de producție.
- În anul 1789, a început Revoluția Franceză, care a dus la căderea monarhiei franceze și la instaurarea unei perioade de schimbări radicale în societate.
- În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Anne Frank, o tânără evreică din Amsterdam, și familia sa s-au ascuns într-o anexă secretă timp de doi ani pentru a evita persecuția nazistă. Jurnalul ei, descoperit după război, a devenit un simbol al luptei împotriva nedreptății.
- În 1787, la Philadelphia, Statele Unite ale Americii au adoptat Constituția, care a stabilit bazele sistemului politic și legal al țării.
- În 1947, India și Pakistan și-au obținut independența de sub dominația britanică, iar acest eveniment a fost marcat de o migrație masivă și tensiuni interreligioase.
- În 1969, misiunea Apollo 11 a dus la prima aterizare a omului pe Lună, cu astronautul Neil Armstrong devenind primul om care a pășit pe suprafața lunară.
- În timpul Revoluției Industriale din Marea Britanie, copiii erau adesea angajați în fabrici și mine, lucru care a dus la adoptarea legilor de protecție a muncii pentru copii.
- În 1919, Tratatul de la Versailles a pus capăt oficial Primului Război Mondial și a impus sancțiuni și reparații severe Germaniei.
- În 1955, Rosa Parks, o activistă pentru drepturile civile din SUA, a refuzat să renunțe la locul ei într-un autobuz segregat, marcând începutul mișcării pentru drepturile civile.
- Pe 6 iunie 1944, cunoscut ca și Ziua Z, a avut loc Debarcarea din Normandia, o operațiune masivă care a marcat începutul sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.