ZELENSKI SE GUDURA PE LANGA XI JINPING!
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său chinez, Xi Jinping, să viziteze Ucraina.„Suntem gata să-l vedem aici”, a declarat Zelenski agenției de presă Associated Press într-un interviu.Xi nu a mai vorbit cu Zelenski de la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, dar China a publicat luna trecută un plan în 12 puncte pentru „o rezolvare politică a crizei din Ucraina”.Președintele chinez a discutat despre conflict cu „prietenul său drag”, președintele rus Vladimir Putin, săptămâna trecută, în timpul unei vizite de stat la Moscova, deși discuțiile nu au arătat progrese cu privire la modul în care s-ar putea pune capăt războiului.Propunerea Chinei include un apel la detensionarea situației și o eventuală încetare a focului în Ucraina.Dar Statele Unite au respins propunerea, având în vedere că China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia sa în Ucraina.Statele Unite spun că o încetare a focului ar oferi armatei lui Putin mai mult timp să se regrupeze.Ucraina a salutat implicarea diplomatică a Chinei, dar Zelenski a spus că va lua în considerare acordurile de pace numai după ce trupele ruse părăsesc teritoriul ucrainean.Usor, usor Kievul devine buricul Pamantului, loc de pelerinaj pentru toti marii planetei!
LUDOVIC ORBAN PRINS CU MASCA VOPSITA!
Fostul premier Ludovic Orban a fost audiat miercuri, ca martor, de procurorii anticorupție în dosarul măștilor neconforme produse de Romarm. El a spus că nu a avut nicio implicare în achiziția utilajelor și a echipamentelor pentru fabricarea de măști de protecție.„Nu am avut niciun fel de legătură cu derularea achiziției, eu am participat la inaugurarea unei linii de producție și chiar am salutat și am considerat că este un lucru bun faptul că începem să producem măști FPP3”, a spus Ludovic Orban, după o oră de audieri, în fața Departamentului Național Anticorupție (DNA).În dosar mai sunt cercetați, printre alții, Victor Piţurcă şi fostul director Romarm, Gabriel Ţuţu.Gabriel Ţuţu a fost reținut la sfârșitul lunii ianuarie de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru achiziția de măști neconforme livrate MApN, într-un contract de peste 1,7 milioane de euro.Fostul director general al CN Romarm SA este acuzat de procurori de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.Asa-s politicienii:cad in picioare, ca matele!
OMV NU SCAPA!
Ordonanța de Urgență privind contribuția de solidaritate aplicată companiilor a fost adoptată marți de Camera Deputaților cu un amendament propus de liberalul Alexandru Nazare care va obliga și OMV Petrom la plata acestei taxe. Camera Deputaților este for decizional.Nazare spune despre amendamentul său că este menit să reglementeze „justa aşezare a sarcinii fiscale în plata contribuţiei de solidaritate, echitatea şi transparenta în piaţă”.El include noi activități care vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de taxa de solidaritate.Amendamentul votat miercuri include în cifra de afaceri a companiilor echivalentul cantităților de mărfuri extrase sau produse anul trecut și anul acesta, dar care nu au fost vândute, și cele utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu. Prețul luat în calcul nu va putea fi mai mic decât media cotațiilor internaționale de referință din 2022, respectiv 2023, explică cursdeguvernare.ro.Parlamentarii au stabilit că prețul de vânzare către societățile afiliate nu poate fi mai mic decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate.Dacă nu au existat vânzări către societăți afiliate, va fi folosită cotația medie de anul trecut la marfa respectivă de pe bursa internațională de referință. În cazul vânzărilor către societăți neafiliate, va fi luat în considerare prețul real.Susținătorii amendamentului susțin că unele companii sunt discriminate pentru că au toată afacerea pe un singur CAEN, în timp ce alte companii au mai multe activități pe CAEN-uri multiple.„În lipsa introducerii acestor prevederi de natură procedurală prin care să se stabilească modalitatea concretă de stabilire a contribuabililor ce intră sub incidența actului normativ, legea ar fi putut fi aplicată într-o manieră discriminatorie față de contribuabili pe același segment al pieței, discriminarea fiind generată de structura modului de afacere a fiecărui contribuabil în parte (unii având un model de afacere constituit dintr-o activitatea corespunzătoare unui singur CAEN, alții având mai multe activități pe CAEN-uri multiple), și nu de faptul că unii au beneficiat sau nu de creșterea conjuncturală a prețurilor”, spune Nazare.Chiar dacă numele companiei nu este menționat, amendamentul vizează OMV Petrom, care a declarat în repetate rânduri că nu datorează această contribuţie.Ordonanța de Urgență impune o contribuție de solidaritate de 60% pe „profiturile excesive″ ale companiilor din industria țițeiului, cărbunelui, gazelor și rafinare, potrivit regulamentului european în domeniu. Contribuția se aplică acelor companii care au 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.Macar in ceasul al 12-lea sa ne desteptam si noi!
ADIO ANTIBIOTICE!
Antibioticele ar putea să nu mai fie eliberate din farmacii nici măcar pe reţetă simplă, ci doar pe un formular special. Este o propunere a ministrului Sănătăţii care vrea să limiteze apetitul românilor pentru antibiotice. Cea mai mare problemă e că riscăm să nu mai avem cu ce trata infecţiile. România este pe primele locuri în Europa la consumul de antibiotice.Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie (…) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe bază de reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de prescripție simplă. Chiar dacă nu sunt compensate să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului.România a urcat pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice. Datele îngrijorătoare au fost prezentate de specialiştii de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.În fiecare zi din 2021, la fiecare 1.000 de locuitori au fost consumate 25 de doze de antibiotic. Imens, spun medicii, care susțin că tocmai acest lucru a pus România pe primul loc în topul țărilor, în funcție de consumul de antibiotice. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, românii le iau fără să aibă nevoie de ele, pentru o răceală sau pentru gripă sau o durere de cap. Dar ele trebuie utilizate doar împotriva infecţiilor bacteriene.Peste 35.000 de persoane mor anual din Europa din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice, a informat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) în noiembrie 2022. „În fiecare zi, aproape 100 de persoane mor din cauza acestor infecţii”, potrivit instituției europene.Nu-i nimic! Vom trata bolile naturist:cu alcool!
CINE DEMOCRATIA AJUTA/UNCHIUL SAM II DA VALUTA!
Biden a anunțat că a planificat o finanțare de 690 de milioane de dolari pentru a ajuta la combaterea corupției, pentru a sprijini alegerile libere și corecte și pentru a avansa tehnologiile care sprijină guvernele democratice, în cadrul celui de-al doilea Summit pentru democrație condus de Casa Albă. El a anunțat peste 400 de milioane de dolari pentru programe similare în 2021, când a organizat ultima dată un astfel de eveniment.„Întoarcem cursul lucrurilor aici. Așa cum spunem adesea, ne aflăm într-un punct de inflexiune în istorie aici, când deciziile pe care le luăm astăzi vor afecta cu siguranță cursul lumii noastre pentru următoarele câteva decenii”, a declarat Biden.Apărătorii drepturilor omului spun că există puține dovezi că țările care s-au alăturat summitului au făcut progrese în ceea ce privește îmbunătățirea democrațiilor lor și că nu există niciun mecanism formal care să oblige participanții să respecte angajamentele modeste asumate la prima reuniune, chiar dacă președintele Biden și președintele Coreei de Sud au anunțat că intenționează să găzduiască un al treilea summit în viitor.Freedom House a declarat în această lună că libertatea globală a scăzut pentru al 17-lea an consecutiv, dar există semne că situația se schimbă, a declarat Katie LaRoque, director adjunct al grupului de monitorizare pentru politici și promovare, explicând că, în timp ce scorurile a 35 de țări au scăzut în clasamentul anual al Freedom House, 34 de țări s-au îmbunătățit.Dintre țările care au participat la primul Summit pentru democrație, scorurile a 77 de țări au rămas neschimbate în 2022, 17 au scăzut și doar 16 s-au îmbunătățit.Lumea a cunoscut schimbări mari de la primul summit, cu țări care au ieșit din pandemia globală și invadarea Ucrainei de către Rusia.La summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut mai multe arme pentru a ajuta la înfrângerea Rusiei. Invazia în Ucraina de către Moscova în februarie 2022 a ucis zeci de mii de oameni și a redus orașele la ruine.„Dușmanii democrației trebuie să piardă”, a declarat Zelenski.Si iarba rea din holde, a uitat el sa adauge!
CE MAI FURA ROMANII?APA DIN CALORIFERE!
Locatarilor mai multor imobile care se află chiar peste drum de Palatul Parlamentului li s-a recomandat prin intermediul unor afişe lipite pe casa scărilor că ar fi bine să nu mai fure apa caldă din calorifere.Termoenergetica i-a informat pe locatari că folosirea apei din calorifere constituie infracțiune și că dacă vor fi prinși vor fi facturați suplimentar. Mai mult decât atât, compania le-a pus în vedere că apa este tratată chimic și că există riscul de intoxicație sau otrăvire. Demersul a stârnit indignarea locatarilor.”Cum să furi apă din calorifer? Și dacă faci o aerisire și pui un păhărel de ăla mic, vezi că vine apă cu rugină. Vreau să îi întreb pe ei, ce să facă un om cu apa aia?”, a spus Ana Maria Stan, preşedintele unei asociaţii de proprietari.Directorul Termoenergetica ne-a transmis că la nivelul Capitalei situaţia este singulară şi că au fost vizate doar câteva blocuri arondate unui singur punct termic.”E vorba de un punct termic, doar de un punct termic, în care erau pierderi de apă pe traseul respectiv şi acum două luni s-a luat decizia să facem această informare pentru că undeva exista această pierdere, exista această suspiciune. Între timp, problema s-a rezolvat şi nu mai este cazul. A fost un caz punctual, într-adevăr, situaţie care mai vine şi din istorie, se mai întâmplau şi acum mulţi ani asemenea situaţii”, a declarat Claudiu Crețu, director Termoenergetica.Vecinul nostru, Gogu, spunea ca daca prin tevile caloriferelor ar gurge vodca, ar avea noima acuzatia!
FERMIERII ROMANI ARUNCA LAPTELE PE CAMP!
Crescătorilor de vite le-a ajuns cuţitul la os. Fermierii din Ardeal au preferat să arunce, în semn de protest, o cisternă plină cu lapte în loc să-l vândă pe nimic. Este gestul extrem prin care fermierii speră să atragă astfel atenţia asupra blocajului de pe piaţă, disperaţi că procesatorii refuză să le mai cumpere laptele de la 1 aprilie. E firesc! De ce ar cumpara o gospodina lapte curat de la un fermier roman cu un leu saizeci litrul cand poate sa cumpere cu zece lei o posirca sintetica a carei singura asemanare cu laptele e culoarea?