O oficialitate ucraineană de rang înalt a respins marţi sugestia Turcia ca Ucraina să-şi atenueze poziţia faţă de relansarea acordului privind transportul de cereale pe Marea Neagră, afirmând că Kievul nu va susţine o relaxare a sancţiunilor contra Moscovei sau o politică ”împăciuitoare”, transmite Reuters.”Să fim realişti şi să renunţam la a discuta despre opţiuni inexistente, încurajând mult mai puţin Rusia să comită alte crime”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pentru agenţia de presă britanică.El a adăugat că Rusia este ”extrem de interesată” de distrugerea porturilor maritime şi infrastructurii pentru transportul de cereale ucrainene.Astia chiar o cauta cu lumanarea!
VOM AVEA ENERGIE SA NE PUNEM SI IN CAP!
Liderii Israelului, Greciei şi Ciprului s-au angajat luni să aprofundeze cooperarea energetică şi să exploreze modalităţi de a duce gazele naturale din Marea Mediterană de Est în Europa, precum şi de a-şi conecta reţelele de electricitate, transmite News.ro.Estul Mediteranei a produs descoperiri majore de gaze în ultimul deceniu, mai ales în largul Israelului şi Egiptului, interesul fiind în creştere de când invazia Rusiei în Ucraina a lovit livrărilecătre Europa. ”Va trebui să decidem în curând despre cum îşi exportă Israelul gazele şi aceleaşi decizii trebuie luate de Cipru. Analizăm posibilitatea de a coopera în acest sens”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu reporterilor, la Nicosia, după un summit tripartit cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedintele Ciprului Nikos Christodoulides. Sa vezi acum scumpiri in lant!
RUSII ATACATI CU DRONE BUMERANG?
Rusia a declarat marți că Ucraina a folosit drone fabricate în Australia pentru a ataca ținte aflate pe teritoriul rus, afirmând totodată că guvernul australian este atras tot mai mult în conflict, relatează Hotnews. „După cum s-a aflat, dronele australiene sunt folosite de fapt pentru a lovi ținte din Rusia”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe. Ea a răspuns astfel la o întrebare cu privire la un articol publicat de Sydney Morning Herald săptămâna trecută, care afirma că drone australiene au fost folosite pentru a ataca un aerodrom militar rus din orașul Kursk.Această informație a fost transmisă independent și de către ziarul Ukraîinska Pravda de la Kiev zilele trecute, aceștia citând sub condiția anonimității mai multe surse din cadrul SBU care afirmau că ofițerii ucraineni de contrainformații militare au atacat aerodromul din Kursk cu drone de carton în noaptea zilei de 27 august.Jurnaliștii ucraineni au solicitat comentarii surselor lor din cadrul SBU după ce pe rețelele de socializare a apărut joi o înregistrare video cu testarea unor astfel de drone care au marele merit de a fi invizibile pentru sistemele radar.Australienii ar putea sa trimita si niste canguri care sa ajute la deminarea terenurilor!
PUTIN E DISCRET
Kremlinul a refuzat marți, 5 august, să confirme o posibilă întâlnire între președinții Rusiei, Vladimir Putin, şi Coreei de Nord, Kim Jong Un, săptămâna viitoare, în Extremul Orient rus, afirmând că nu are ”nimic de spus”, transmite Stiripesurse.”Nu, nu putem” să oconfirmăm, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său de presă telefonic zilnic.Peskov a adăugat că în acest moment Kremlinul ”nu are nimic de spus” pe această temă. Anterior, ziarul New York Times a scris despre acest potenţial summit, care ar avea ca scop, printre altele, să parafeze un schimb de arme şi de tehnologie aerospaţială şi militară. Publicaţia susţine că cei doi lideri s-ar putea întâlni săptămâna viitoare în oraşul Vladivostok, unde Putin intenţionează să se adreseze pe 12 septembrie la cel de-al optulea Forum Economic Estic.Potrivit ziarului american, Putin ar dori ca Phenianul să vândă Rusiei artilerie şi rachete antitanc, în timp ce Coreea de Nord ar fi în căutarea de tehnologie avansată pentru fabricarea de sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară, precum şi de ajutor alimentar.Ultima întâlnire între liderul de la Kremlin şi cel nord-coreean a avut loc în aprilie 2019, tot la Vladivostok. Coreea de Nord este una dintre puţinele ţări din lume care a recunoscut anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi a altor patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei în septembrie 2022.Putin e baiat fin! Un alt sef de stat s-ar fi laudat imediat ca se vede cu Marele Lider Kim!
FRATE, FRATE, DAR GUVERNAREA-I PE BANI!
Stenograme incendiare din ședința Biroului Politic Național al PNL. În ciuda votului în favoarea angajării răspunderii guvernului Ciolacu pe măsurile fiscal-bugetare, lideri ai partidului au formulat critici dure legate de faptul că PNL ar fi devenit o anexă a PSD.Nu mai puțin de 20 de președinți județeni au luat cuvântul și i-au criticat pe Nicolae Ciucă și Marcel Boloș la ședința, de duminică, de la Vila Lac.Unul dintre cei care și-au exprimat vehement nemulțumirea legată de relația cu PSD a fost europarlamentarul Vasile Blaga. „Nicule, o să ne fie dor de 10%, dacă vom continua așa. Nicule, tu ești frate cu Marcel. Marcel nu e frate cu tine,” a afirmat Blaga.„Asta sunt, nu o să mă schimb. Dacă e vreo discuție, acilișea sunt”, a spus Ciucă.Și Alexandru Nazare, fost ministru PNL al Finanțelor, s-a declarat împotriva faptului ca PNL să susțină măsurile economice propuse de PSD.„Este o crimă ca Partidul Național Liberal să bage taxe pe proprietate. Aceasta nu este o dezbatere economică, este o dezbatere politică, trebuie să ne consultați. Eu nu o să fiu de acord cu aceste măsuri”, a spus Nazare.„Dar bugetul l-ai votat?”, l-a întrebat Ciucă.„Nu, că nu a fost discutat în partid, nimic nu se discută în partid”, a reproșat Nazare.Rareș Bogdan a mers și mai departe, criticând și el dur relația cu PSD:”PNL nu e ruda săracă a PSD. Rupem căruța”. Era de asteptat! Cand se scufundă barca, toti sobolanii incep sa chițăie!
STIATI CA?
Cuvantul „robot” provine de la verbul rusesc „a munci?
– Leonardo da Vinci a anticipat inca din anul 1491 construirea ceasului cu pendula? Acesta a fost conceput doua sute de ani mai tarziu, in anul 1656, de matematicianul german Christiaan Huygens.
– New York este singurul oras din Statele Unite unde mai mult de jumatate din populatie nu detine o masina?
– In fiecare minut, Pamantul este lovit de 6.000 de fulgere?
– Lui Walt Disney ii era frica de soareci?
– In vocabularul eschimosilor nu exista cuvantul „razboi” iar la japonezi nu exista „bacsis”?
– Daca ai calatorii de la un cap la altul al galaxiei noastre – Calea Lactee – cu viteza luminii, ti-ar trebui 100.000 ani?
– Neil Amstrong a pasit pe luna cu piciorul stang?
– Fructele culese in orele de dimineata sau de seara sunt mult mai gustoase decat cele culese la amiaza?
– Servetelele nazale au fost initial facute ca bandaje in Primul Razboi Mondial?
– Montpelier, Vermont, este singura capitala de stat american fara vreun McDonald’s?
– Cel mai lung cuvant din limba romana care, citit invers, reprezinta acelasi lucru, este „aerisirea”?
– Serpii nu pot auzi?
– In muntii Gara-Taz, intr-o pestera care se afla la 160 de metri adancime, a fost gasita o neobisnuita padurice de brazi?
– Cel mai rece loc permanent locuit este localitatea Oimeacov (Rusia), pe valea fluviului Indighirka, unde s-a inregistrat, in februarie 1964, temperatura minima absoluta de -71.10?
– Cea mai lunga intrerupere de program de televiziune a avut loc in Anglia, cand BBC a intrerupt difuzarea unui film cu Michey Mouse pentru a anunta inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial? Dupa 6 ani, filmul a fost reluat exact de unde a fost intrerupt.
– Sa mananci cu furculita era odinioara considerat a fi scandalos?
– Pomii de Craciun erau odinioara impodobiti cu spuma de sapun?
– Despre cai ca ei nu ametesc?
– Celulele moarte ale pielii constituie aproape 60% din praful pe care il stergem de pe mobile?
– Bricheta a fost inventata inaintea chibriturilor?
– Primul produs ce a avut cod de bare a fost guma Wrigley’s?
– Perlele se topesc in otet?
– Desertul unde s-a inregistrat cea mai lunga perioada secetoasa este Atacama, unde ploaia a revenit dupa 400 ani?
– Un pui de elefant are nevoie de 14 litri de lapte pe zi?
– Numele complet al marelui pictor Picasso este: Pablo Diego Jose Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz Blasco y Picasso Lopez?
– “Sinus” si “cosinus” au fost introdusi in limba romana in 1820 de catre omul de cultura roman Gheorghe Lazar?
– Cea mai intrebuintata leguma din lume este ceapa?
– Scorpionii pot trai pana la 25 ani?
– O placinta se poate taia in 8 bucati din 3 miscari?
– 70% din oameni se tem mai mult de paianjeni decat de moarte?
– Ingredientul „minune”, recent descoperit, care se gaseste in compozitia cimentului din Marele Zid Chinezesc era faina de orez?
– Triunghiul Bermudelor (format din punctele Miami-Puerto Rico-Bermude) se vede din spatiu ca o zona cu puncte luminoase?
– In iarna anului 1932 a fost atit de frig incat cascada Niagara Falls a inghetat complet?
– Nicotina se mentine timp de 60 minute in corpul uman?
– Primele timbre din lume au fost tiparite in 1840, in Marea Britanie? Acestea sunt singurele timbre pe care nu este mentionata tara de origine.
– Cel mai vechi dictionar cunoscut dateaza din anul 600 i.Ch.? Gasit in Mesopotamia, el e scris in akadiana, limba folosita de babilonieni.
– Alunele constituie unul dintre ingredientele dinamitei?
– Numele insulelor Canare din oceanul Pacific are legatura cu cateii si nu cu canarii? Numele latin este INSULARIA CANARIA, care inseamana insula cateilor.
– Stilul nou de impartire a timpului a fost introdus pentru prima data in lume in anul 1582 de catre Papa Grigore al XIII-lea, de unde si denumirea de calendar gregorian?
– Prima femeie din Europa care a fumat a fost regina Caterina de Medicis, pentru ca a fost convinsa de astrologi si prezicatori ca tutunul ii va revigora tenul?
– Jocul de carti a fost inventat de chinezi in anul 1120?
– In anii 1980, in timpul razboiului contra Uniunii Sovietice, trupele afgane au folosit „camile kamikaze“? Ei incarcau dinamita pe spatele camilelor, iar apoi le trimiteau inspre armatele inamice. Atunci cand animalele ajungeau aproape de tintă, soldatii afgani declansau explozia de la distanta.- Prima floare fosila a fost descoperita in Colorado in anul 1953 ? E vorba de o planta inrudita cu ananasul si numita puya.
– Durata de viata a unei papile gustative este de 10 zile?
– Pentru a putea citi harti, trebuie sa ai ceea ce se numeste “abilitate spatiala”, pe care majoritatea barbatilor o au bine dezvoltata spre deosebire de femei?
– Cea mai inalta cascada din lume este Cascada Angel din Venezuela?
– Vechea denumire a Sibiului a fost Cibinium, loc unde se gasea, in secolul al XIV-lea, o mare biblioteca, lucru pomenit in documentele vremii?
– In 1987, American Airlines a economisit 40.000 $ eliminand cate o maslina din fiecare salata servita celor care stateau la business class?
– Una dintre cele mai lungi rochii de gala a fost confectionata cu ocazia incoronarii Ecaterinei a II-a a Rusiei? Trena ei avea o lungime de 70 de metri, era lata de 7 metri si a fost purtata de catre 50 de paji? La ea au lucrat 112 croitori, 10 bijutieri, iar pregatirile au durat 45 de zile.
– Savantii rusi au descoperit, in Siberia, o salamandra cuprinsa intr-o platosa de gheata in urma cu 70 de ani, care, dupa topirea ghetii, a revenit la viata?
– Unele paste de dinti contin antigel si majoritatea sunt toxice.
– Fiecare persoana are o amprenta unica a limbii, asa cum sunt si cele ale degetelor?
– In 1987, American Airlines a economisit 40.000 $ eliminand cate o maslina din fiecare salata servita celor care stateau la business class?
– Femeile rostesc 8.000 – 9.000 de cuvinte pe zi, iar un barbat obisnuit intre 2.000 si 4.000 de cuvinte pe zi?
– In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cand ulitele capitalei nu aveau inca niciun fel de sistem de iluminare public, calauzirea calestilor si a pietonilor in timpul noptii o faceau asa numitii „masalagii”, tigani robi care erau folositi anume in acest scop de catre boierii si negustorii bogati? Masalagii purtau in spinare nite gratare, in varfurile carora infigeau carpe inmuiate in pacura, numite „masalale”. In timpul zilei, masalagii adunau zdrentele azvarlite prin oras si le imbibau in pacura, iar seara se prezentau la casele boierilor pentru a-i insoti la petreceri. Numeroase incendii pustiitoare din trecutul Bucurestiului s-au datorat acestor masalale.
– Feniletilamina produce o usoara stare de visare si este produsa de catre creier in momentul in care doi oameni sunt indragostiti, iar aceeasi substanta se gaseste si in ciocolata?
– In statul american Kansas este ilegal sa prinzi un peste cu mainile goale?
– Cresterea creierului se opreste in jurul varstei de 15 ani?
– Intamplarile cele mai frecvente in vise sunt: caderile, esecurile repetate in desfasurarea unor actiuni, activitati legate de locul de munca sau de scoala, experientele sexuale, persoana care doarme se viseaza ca fiind urmarita sau atacata de cineva?
– In religia Egiptului antic exista credinta conform careia corpul uman era compus din 36 de parti? Fiecare dintre aceste parti ar fi fost protejata de catre un anume zeu sau de catre o anume zeita.
– Cainii nu disting culorile?
– Primul autovehicul perfect aerodinamic, asa cum il stim noi astazi, a fost realizat de un roman in 1920, respectiv de Aurel Persu?
– Termenul de „jeep” provine de la initialele G.P (General Purpose) ce s-ar traduce prin vehicul „pentru uz general”?
– Scaunul electric a fost inventat de un dentist?
– Numele „Sahara” inseamna in limba araba chiar „desert”?
– Intregul nume al orasului Los Angeles este: El Pueblo de Nuestra Serona la Reina de Los Angeles de Porciuncula?
* Cel mai vechi stat suveran este Egiptul. Suveranitatea a obținut-o odata cu formarea primei dinastii, în 3100 i.Hr..
* In Colosseum, pe timpul romanilor, se faceau lupte intre corabii, arena fiind umpluta cu apa, pentru a simula marea.
* Prima masura cunoscuta de contraceptie a fost folosirea excrementelor de crocodil, de catre egipteni in anul 2000 i.Hr.
* In Egiptul antic, daca un pacient murea in timpul operatiei, chirurgilor li se taiau mainile.
* In urma cercetarilor efectuate de un grup de egiptologi britanici, s-a descoperit ca cele 30 de mumii achizitionate din Egipt de printul de Walles, in anul 1869, si donate unor muzee britanice, sunt false. Ziarul „Sunday Telegraph”, care relateaza acest fapt, precizeaza ca deschizandu-se un sarcofag ce purta numele unui barbat, s-a descoperit ca acesta continea osemintele unei femei.
* Babilonienii foloseau colorantii naturali la vopsirea tesaturilor si a fibrelor textile, din care confecţionau museline, voaluri, broderii si covoare ornamentale, in toate culorile. De asemenea, foarte multe retete folosite acum 5.000 de ani, precum si procedeele chimice ale babilonienilor, mai sunt valabile si azi. Intr-o singura sala a palatului lui Assurbanipal din Ninive au fost descoperite peste 10.000 de astfel de retete, incrustate pe caramizi de argila.
* Hartia, una dintre cele mai mari inventii ale Chinei Antice, a fost produsa pentru prima oara cu circa un secol mai devreme decat se credea pana acum. In urma unor sapaturi arheologice din nord-vestul Chinei, la Gansu, s-au descoperit resturi de hartie datand din anul 71 i.Hr.
* La romani, orele nu erau considerate identice cu cele din zilele noastre, desi sistemul de masurare a timpului se asemana cu cel de azi. Astfel, ei imparteau ziua in 24 de ore, dar considerau ca perioada de la rasaritul soarelui la apusul acestuia are 12 ore, indiferent de anotimp, iar noaptea are tot 12 ore. Asa se facea ca vara, orele erau mai mari ziua si mai mici noaptea. Astfel, iarna, prima ora de dimineata incepea la 7 si jumatate si dura doar 45 de minute. Vara, prima ora incepea la 4 si jumatate si dura cam o ora si un sfert.
* Pentru secarea lacului Fucino, romanii au construit un tunel urias necesar irigarii unui intins teren agricol. Lung de 5.400 de metri, la acest tunel au lucrat 30.000 de oameni, timp de 11 ani, jumatate dintre ei pierzandu-si viata din cauza conditiilor inumane de lucru. Toti au fost ziditi in peretii tunelului.
* In timpul atacului trupelor persane ale lui Darius al III-lea asupra lui Alexandru cel Mare, Peritas, cainele lui Alexandru, a sarit si a muscat de buza un elefant care tocmai voia sa-i atace stapanul. Alexandru a supravietuit, ducandu-si mai departe visul de a cuceri lumea, multumita credinciosului sau slujitor.
* In religia Egiptului antic, exista credinta conform careia corpul uman era compus din 36 de parti. Fiecare dintre aceste parti ar fi fost protejata de catre un anume zeu sau de catre o anume zeita.
* 50.000 de manuscrise in limba sanscrita, scrise cu 2.000 de ani inainte de era noastra, s-au pastrat pana in zilele noastre, desi sunt scrise pe frunze de palmier. Aproape intreaga invatatura indiana se pastreaza pe aceste manuscrise.
* Dintre ruinele Pompeiului a fost dezgropat un stup original, in forma de vas cu doua manere si cu mai multe compartimente. Este cunoscut faptul ca scriitorul antic Pliniu cel Batran avea credinta ca mierea cade din cer pe plante, de unde o culeg albinele. El spunea ca mierea este o adevarata mana cereasca, care cadea in timpul caldurilor si mai ales cand aparea curcubeul, fiind „sudoarea cerului, un fel de saliva a astrelor sau un suc al aerului care se curata astfel”!
* Primele masini automate au fost construite in secolul II i.Hr. de catre mecanicul Heron din Alexandria. Cercetand efectele miscarii aerului, el a inventat un dispozitiv cu ajutorul caruia se deschideau singure usile templelor. In esenta, aparatul construit de el se baza pe fenomenul dilatarii aerului la caldura. Tot el a mai construit un alt aparat automat pentru distribuirea apei, care curgea numai daca in el se introducea o moneda.
* Tunelul cel mai vechi din lume a fost construit de babilonieni pe sub fluviul Eufrat. El lega cele doua palate ale reginei Semiramida, avea o lungime de 1 km si o latime de 4 metri. Peretii lui depaseau o grosime de 3 metri.
* Pentru alimentarea cu apa a populatiei Romei Antice, s-au construit apeducte a caror lungime atingea 428 km. In vechea cetate Histria s-a descoperit un apeduct construit de romani, in lungime de 25 km. Acesta, impreuna cu alte doua apeducte, duceau in oras un volum de apa egal cu 2.500.000 de litri pe zi.
Mihai Matei este caricaturist, a publicat peste 60.000 de desene în presă şi a încercat mereu să aducă un zâmbet pe faţă, ironizând tot ce merită ironizat.
Dacă şi tu vrei să apari, ca erou secundar într-o astfel de caricatură, dă-i de ştire şi se rezolvă. Dacă ceva te nemulţumeşte la aceste glume, dă-i de ştire, dar nu se rezolvă.