home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei

Caricaturi din luna aprilie 2023

27.04.2023
FAPTUL DIVERS

UCRAINA-PAMANT RUSESC!

Moscova este in continuare acuzata ca incearca sa distruga identitatea ucraineana prin repopularea teritoriilor pe care le ocupa cu cetateni rusi, scrie Newsweek.Oficialii britanici din domeniul apararii au declarat saptamana aceasta ca trupele rusesti ii forteaza pe locuitorii din zonele ocupate sa accepte pasapoarte ale Federatiei Ruse.Ministerul britanic al Apararii a declarat ca autoritatile Moscovei din zonele ocupate ale Ucrainei, inclusiv din Herson, ii constrang pe localnici sa accepte pasapoarte rusesti pana in iunie sau vor fi deportati si li se vor confisca bunurile. Acest lucru facea parte dintr-un proces de „rusificare” pe care l-a folosit in regiunile estice Donetk si Luhansk inainte de inceperea invaziei Ucrainei, a adaugat ministerul.Acest lucru vine pe fondul unei contraofensive ucrainene asteptate si a unor rapoarte recente potrivit carora trupele Kievului au trecut raul Nipru in regiunea Herson.Potrivit ISW, declaratiile facute de oficiali rusi si de voci proeminente din spatiul informational rusesc, inclusiv de catre seful Wagner Group, Evgheni Prigojin, arata o „anxietate omniprezenta” cu privire la urmatoarea miscare a Ucrainei.Un blogger militar rus a anuntat deja ca contraofensiva Kievului ar putea fi programata pentru a strica sarbatorirea Zilei Victoriei pe 9 mai, care marcheaza sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.”Usor, usor actuala popultie a Ucrainei se muta, de buna voie, desigur, in Siberia!

CIUCA:PREA MULTE ALEGERI! SA RENUNTAM LA TOATE!

Premierul Nicolae Ciuca a afirmat, joi, in judetul Gorj, ca sunt discutii in coalitie pentru a comasa unele alegeri, punctand ca peste 80% dintre cetateni isi doresc ”sa nu mai avem un numar atat de mare de alegeri”. „Sunt discutii pe care le-am generat si noi, si Partidul Social Democrat, in urma sondajelor pe care le-am solicitat si din care rezulta foarte clar, si nu este greu de inteles pentru nimeni, ca patru-cinci runde de alegeri ne vor ocupa cel putin sase-sapte luni de zile. Dintr-un an nu ne putem permite sa pierdem atat de mult timp. Ca atare, o gandire rationala fata de modul in care reusim sa comasam unele dintre alegeri, nu stim care deocamdata, si sa le ducem intr-un interval de timp care sa nu ne afecteze activitatea executiva, va fi o decizie foarte buna. Asta isi doresc si cetatenii. Cetatenii, in proportie covarsitoare, peste 80%, isi doresc sa nu mai avem un numar atat de mare de alegeri”, a spus Ciuca, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.Decat multe alegeri si proaste, mai bine niciuna, dar buna!

NE INDREPTAM AGRESIV/SPRE IMPOZIT PROGRESIV!

Premierul Nicolae Ciuca a negat, miercuri, ca ar urma sa fie introdus impozitul progresiv pe toate categoriile de venituri. El a mentionat insa ca fi introdus un impozit de 16% pe salariile de la stat care il depasesc pe cel al presedintelui Romaniei.„Varianta in sine, in momentul de fata, nu exista. Am decis in sedinta de coalitie ca la nivelul Ministerul Finantelor sa se efectueze aceasta analiza si in momentul in care au toate datele agregate si sunt prezentate toate elementele de efecte, consecinte la o astfel de masura, o discutam in coalitie, dupa care o aprobam. Nu se discuta despre impozitul progresiv. Este vorba despre un impozit, care, in acest moment, a fost cat se poate de bine clarificat, in ceea ce priveste depasirea salariilor la stat peste cel al presedintelui. In acest moment, asa cum am discutat, doar la stat”, a spus Ciuca la Palatul Cercului Militar National.Prim-ministrul a precizat ca „a fost discutat procentul de 16%, pentru ca acesta este cel care functioneaza si ca impozitul propriu-zis pe Legea Finantelor”.Revenim la perioada de glorie a PDSR cand cu cat munceai mai mult si castigai mai bine cu atat erai impozitat mai tare!

INTELIGENTA ARTIFICIALA PURICATA DE CATRE PROSTIA NATURALA

O comisie de europarlamentari a ajuns joi la un acord preliminar asupra unui act european privind inteligența artificială, care ar deschide calea către prima reglementare a inteligenței artificiale, scrie Reuters.

„Împotriva dorințelor conservatoare pentru mai multă supraveghere și a fanteziilor de stânga de suprareglementare, parlamentul a găsit un compromis solid care ar reglementa AI în mod  proporțional, ar proteja drepturile cetățenilor, precum și ar încuraja inovarea și ar stimula economia”, a declarat Svenja Hahn, deputat în Parlamentul European.Comisia Europeană a propus proiectul de norme în urmă cu aproape doi ani, în încercarea de a proteja cetățenii de pericolele tehnologiei emergente, care a cunoscut un boom al investițiilor și al popularității în rândul consumatorilor în ultimele luni.Înainte ca normele să poată deveni lege, proiectul trebuie să fie elaborat de țările UE și de legislatorii europeni. Conform propunerilor, companiile care produc instrumente de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT, ar trebui să dezvăluie dacă au utilizat în sistemele lor materiale protejate prin drepturi de autor.Dar prostia, prostia cand va fi reglementata prin lege?

AMENDA PENTRU CA I-AU VANDUT TIGARI LUI KIM JONG IL!

British American Tobacco va plăti 635 de milioane de dolari plus dobânzi autorităților americane, după ce o filială a recunoscut că a vândut țigări în Coreea de Nord, încălcând sancțiunile, transmite BBC.Autoritățile americane au precizat că înțelegerea s-a referit la activitatea BAT în Coreea de Nord între 2007 și 2017.Șeful BAT, Jack Bowles, a declarat: „Regretăm profund această abatere”.SUA au impus sancțiuni severe Coreei de Nord din cauza activităților sale nucleare și balistice.Înțelegerea de marți a fost încheiată între BAT și Departamentul de Justiție (DOJ) și Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei din America.Dar pentru chewingum-ul vandut lui Kim cine plateste?

CU DRONELE BAYRAKTAR/DE DUSMANI N-AVEM HABAR!

Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit firmei turcești de apărare Baykar un contract de 321 de milioane de dolari, fără TVA, pentru achiziționarea de aeronave fără pilot TB2.Anunțul de atribuire a contractului pentru cumpărarea celor 18 drone produse a fost publicat marți pe portalul dedicat achizițiilor publice europene.Ministerul român al Apărării (MApN) și-a anunțat intenția de a achiziționa aeronavele fără pilot în luna august a anului trecut, iar Parlamentul României a aprobat achiziția în luna octombrie.Mai exact, contractul presupune achiziția a trei sisteme UAS Bayraktar TB2, fiecare cu câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, tranzacție care va include și suportul logistic sau echipamentele de antrenament.Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operează Baza Aeriană 93.Deacum, poate sa vina linistit cel de-al treilea razboi mondial! Suntem pregatiti!

CINE II JUDECA PE JUDECATORI?

În condițiile unei găuri în buget de 20 miliarde de lei, judecătorii de la instanța supremă, CSM și procurorii ar urma să primească salarii majorate cu 25%, recalculate retroactiv, pe ultimii cinci ani. Ministerul de Finanțe nu a fost informat că bugetul ar urma să acopere și această majorare.Deși sunt cei mai bine plătiți bugetari, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ), procurorii Parchetului General (PG) precum și angajații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au decis majorarea salariilor.Majorările cu 25% ale salariilor se vor face retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2018, veniturile fiind recalculate pe ultimii cinci ani. La acestea, se vor adăuga dobânda legală penalizatoare și indicele inflației.Din pacate, nici Dumnezeu nu e mai sus decat judecatorii!Nimeni nu-i poate contrazice!

BONUS:

12 DESCOPERIRI CARE AU SCHIMBAT LUMEA!

  1. Roata – inventata in jurul anului 3500 i.Hr., a fost o descoperire fundamentala pentru transportul oamenilor si a marfurilor.
  2. Scrierea – a aparut in jurul anului 3500 i.Hr. in Mesopotamia si a permis oamenilor sa comunice prin cuvinte scrise, precum si sa pastreze si sa transmita informatii.
  3. Imprimanta – inventata de Johannes Gutenberg in secolul al XV-lea, a permis replicarea rapida si precisa a cartilor si a altor documente, imbunatatind astfel schimbul de informatii si educatia.
  4. Telescopul – inventat in 1608 de catre Hans Lippershey, a revoluionat astronomia prin permiterea observarii obiectelor indepartate in detaliu.
  5. Microscopul – inventat de Hans Lippershey in 1590, a permis oamenilor sa vada si sa studieze structurile foarte mici ale lumii, cum ar fi celulele.
  6. Vehiculul cu motor – inventat in secolul al XIX-lea, a transformat transportul oamenilor si al marfurilor prin posibilitatea de a parcurge distante mai lungi si mai rapid.
  7. Penicilina – descoperita de Alexander Fleming in 1928, a fost prima antibiotica si a salvat milioane de vieti umane prin combaterea infectiilor bacteriene.
  8. Energie nucleara – dezvoltata in secolul al XX-lea, a oferit o sursa de energie puternica si neepuizabila, dar si a dus la dezvoltarea armelor nucleare.
  9. Telefonul – inventat de Alexander Graham Bell in 1876, a permis oamenilor sa comunice rapid pe distante lungi.
  10. Internetul – dezvoltat in anii ’60 si ’70, a revolutionat schimbul de informatie si comunicarea, transformand lumea intr-un sat global.
  11. Computerele – inventate in anii ’30 si ’40, au permis oamenilor sa proceseze si sa stocheze informatii intr-un mod fara precedent, schimband total lumea business-ului si a tehnologiei.
  12. ADN-ul – descoperit de James Watson si Francis Crick in 1953, a schimbat intelegerea oamenilor asupra geneticii si a deschis calea pentru noi tratamente medicale si terapii genice.
26.04.2023
FAPTUL DIVERS

IL CAUTA MOARTEA PE-ACASA! (CASA ALBA)

Fostul președinte Donald Trump a reacționat la lansarea campaniei de realegere a președintelui Biden, numindu-l pe acesta „cel mai rău președinte din istoria Americii”.Fostul președinte a declarat într-un comunicat al campaniei sale că anunțul lui Biden se va „întoarce împotriva sa” și a făcut apel la susținătorii săi să doneze pentru campania lui Trump pentru a ajuta la înfrângerea lui Biden.Donatorii cu interese speciale ai lui Joe cel fără speranță cheltuiesc astăzi MILIOANE de dolari pentru a lansa campania lui Biden și pentru a-și menține marioneta coruptă la Casa Albă. …Dar cu ajutorul TĂU, astăzi va fi momentul în care președinția lui își va începe SFÂRȘITUL”, se arată în comunicat.Eh, batranete haine grele!

JANDARMUL MONDIAL NU CEDEAZA

Rusia deţine preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU în această lună, în plină ofensivă militară în Ucraina, astfel că Serghei Lavrov prezidează Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.Ministrul rus de Externe a acuzat Statele Unite că au „îmbrățișat o politică de distrugere” a misiunii ONU de a menține pacea.Serghei Lavrov, a dat vina pe Statele Unite și pe aliații săi occidentali, în linia retoricii de la Kremlin. El a susținut că ONU „îndură o criză profundă” și că SUA au înlocuit Dreptul internațional cu „o ordine bazată pe propriile reguli”. Principalele declarații ale lui Lavrov:▪️ Unele state membre ale ONU doresc să înlocuiască dreptul internațional cu reguli proprii;▪️ Nimeni nu a dat Statelor Unite dreptul de a vorbi în numele întregii comunități mondiale;▪️ Nu se ascunde faptul că scopul este de a opri China și izola Rusia, așa înțelege Occidentul multilateralismul;▪️ Biden a cerut personal bombardarea Belgradului, iar acum sârbilor li se cere să nu se mai arate jigniți.Nimeni nu ar trebui să-și întărească securitatea națională în detrimentul securității celorlalți, NATO nu dădea doi bani pe aceste obligațiiL fel a fost si Imperiul Roman!

NIMENI NU-L POATE DEPASI PE IOHANNIS!

Premierul Nicolae Ciuca a negat, miercuri, ca ar urma sa fie introdus impozitul progresiv pe toate categoriile de venituri. El a mentionat insa ca fi introdus un impozit de 16% pe salariile de la stat care il depasesc pe cel al presedintelui Romaniei.„Varianta in sine, in momentul de fata, nu exista. Am decis in sedinta de coalitie ca la nivelul Ministerul Finantelor sa se efectueze aceasta analiza si in momentul in care au toate datele agregate si sunt prezentate toate elementele de efecte, consecinte la o astfel de masura, o discutam in coalitie, dupa care o aprobam. Nu se discuta despre impozitul progresiv. Este vorba despre un impozit, care, in acest moment, a fost cat se poate de bine clarificat, in ceea ce priveste depasirea salariilor la stat peste cel al presedintelui. In acest moment, asa cum am discutat, doar la stat”, a spus Ciuca la Palatul Cercului Militar National.CORECT! Presedintele ne da noua lapte, miere, unt si oua! Nimeni n-are voie sa castige mai mult!

DACA V-ATI PLICTISIT, CATEVA CURIOZITATI:

  1. Cel mai înalt vârf de pe Pământ este Muntele Everest, cu o înălțime de 8.848 metri.
  2. Oamenii pot detecta până la 1 trilion de mirosuri diferite.
  3. Populația globului a depășit 7,9 miliarde de oameni în 2021.
  4. Cel mai lung pod din lume este Danyang-Kunshan Grand Bridge din China, cu o lungime de 102,4 kilometri.
  5. Japonia are peste 1.500 de cutremure pe an din cauza amplasamentului său geografic.
  6. În Etiopia, se găsește locul unde a apărut prima dată cafeaua.
  7. În Antarctica, există un lac sub gheață care are o temperatură medie de 0 grade Celsius, dar nu îngheață niciodată.
  8. În Suedia, există un hotel construit complet din gheață și zăpadă.
  9. Islanda este singura țară din lume fără șerpi.
  10. Există peste 7.000 de limbi vorbite în lumea întreagă.
  11. Cel mai adânc punct de pe Pământ este Challenger Deep, în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, la o adâncime de aproximativ 11 kilometri.
  12. Floarea Rafflesia arnoldii, originară din Indonezia, este cea mai mare floare din lume, putând ajunge la o greutate de până la 7 kilograme.
  13. În America de Sud, se găsește cel mai mare fluviu din lume, Amazonul, care se întinde pe o lungime de 6.400 de kilometri.
  14. În Dubai, se află cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, care măsoară 828 de metri.
  15. Cea mai mare țară din lume din punct de vedere al suprafeței este Rusia.
  16. Cea mai mare insulă din lume este Groenlanda, care aparține Danemarcei.
  17. Cea mai mare pădure tropicală din lume este Pădurea Amazoniană, care se întinde pe o suprafață de peste 6,7 milioane de kilometri pătrați.
  18. În Australia, se găsește cel mai mare recif de corali din lume, Marea Barieră de Corali.
  19. În Africa, se găsește cel mai mare deșert din lume, Sahara, care se întinde pe o suprafață de peste 9 milioane de kilometri pătrați.
  20. Ghețarul Vatnajokull din Islanda este cel mai mare ghețar din Europa.
  21. Cea mai mare cască din lume, Cascada Victoria, se găsește pe granița dintre Zambia și Zimbabwe.
  1. În Statele Unite ale Americii, se află cel mai adânc canion din lÎn Statele Unite ale Americii, se află cel mai adânc canion din lume, Canionul Colorado, care se întinde pe o lungime de peste 446 de kilometri.
  2. China este cea mai populată țară din lume, cu o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori.
  3. Cel mai mare continent din lume este Asia, care ocupă aproximativ 30% din suprafața totală a Pământului.
  4. Există peste 2,2 milioane de specii de animale cunoscute în lumea întreagă.
  5. Cel mai mare ocean din lume este Oceanul Pacific, care acoperă aproximativ o treime din suprafața totală a Pământului.
  6. Cea mai veche piramidă din lume este Piramida lui Djoser din Egipt, construită în jurul anului 2630 î.Hr.
  7. Cea mai mare sărbătoare religioasă din lume este Kumbh Mela din India, care atrage peste 100 de milioane de pelerini într-un singur eveniment.
  8. În Canada, se află cel mai adânc lac din America de Nord, Lacul Superior, care are o adâncime maximă de 406 metri.
  9. Există peste 7,5 milioane de specii de insecte cunoscute în lumea întreagă, reprezentând aproximativ 80% din totalul speciilor de animale de pe Pământ.
25.04.2023
FAPTUL DIVERS

GLOANTELE SUIERAU PE LANGA CIUCA, DAR NICIUNUL NU L-A NIMERIT!

Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu este de părere că pensia de 18.000 de lei a președintelui său de partid, Nicolae Ciucă, nu este una mare, deoarece acesta a fost în teatrele de operațiuni.  Gorghiu, care este și preşedinte interimar al Senatului, a spus miercuri într-o emisiune televizată că legea pensiilor speciale va trece în această sesiune parlamentară.Ea a declarat că s-a ajuns la un consens politic şi că toți au ajuns la concluzia că trebuie ajustate aceste pensii speciale, deoarece nimeni nu este de acord ca o pensie să fie mai mare decât ultimul salariu.”Dacă ne uităm la tabelul cu responsabilii, în dreptul pensiilor de serviciu responsabil este Ministerul Muncii. Asta e realitatea, Când ţi-ai asumat răspunderea de ministru al muncii ştiai că ai şi pensiile de serviciu, că ai şi legea salarizării de elaborat, sunt jaloane în PNRR, va trebui să punem cu toţii umărul, să avem o lege bună, croită bine pentru că ne va afecta pe toţi”, a precizat Gorghiu.Despre pensia de 18.000 de lei a premierului Ciucă, Alina Gorghiu a arătat că raportat la pensia unui român, normal, aceasta poate fi considerată că e mare, dar ”dacă ne gândim că a fost şeful statului major, că a fost în teatrele de operaţii, şi gloanţele treceau la propriu pe lângă urechile domniei sale, este o pensie mică”.”Nu Ciucă şi-a scris fluturaşul pe pensie, asta este legea, legile succesive pe care Parlamentul le-a votat”, a mai menţionat ea.Sursa Pro TV.Generalul Ciuca nu s-ar fi lasat invins la Waterlo.Ar fi comandat o baterie de vin si ar fi gasit o strategie castigatoare!

IATA DE CE NU INTRAM IN SCHENGEN

Înainte să vină miercuri în prima vizită oficială în România, ministrul austriac de Interne a prezentat marţi, la Viena, o situaţie care arată că în 2022 au fost arestaţi în Austria cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, iar 52 dintre aceştia au fost români, scrie News.ro care preia presa austriacă. Gerhard Karner a prezentat raportul care ar dovedi că „traficanţii spun că este mai uşor ca niciodată să ajungi în Europa”, iar acest lucru se reflectă şi în numărul de reţineri făcut de autorităţile austriece, scrie presa austriacă. Karner a afirmat în conferinţa de presă că brutala mafie a traficanţilor va continua să fie combătută cu hotărâre. În acest scop, ministrul de interne a spus că se bazează pe controlul punctelor de frontieră şi al zonelor de frontieră, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.„Un semnal important este scoaterea din ţară şi repatrierea”, a declarat Karner.În 2022, „au fost efectuate aproape 13.000 de repatrieri”, a anunţat ministrul.Aproximativ 40% au fost efectuate cu forţa, în timp ce 60% dintre cei în cauză au plecat de bunăvoie.Nu-i problema! Ce pierem neintrand in Schengen  castigam traficand imigranti!

RARES BOGDAN II LINISTESTE PE UNGURI!

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat că liberalii nu doresc ieșirea UDMR din coaliția de guvernare.Iată ce a spus acesta: „Nu ne interesează să luăm de la UDMR nimic” Nu a fost discuție de a prelua Ministerul Mediului. Cine nu înțelege cum arată platforma UDMR și istoria UDMR, atunci ar trebui să verifice și să înțeleagă că nu poți să vii să bagi sula-n coaste unora, înainte cu două săptămâni de alegerile pe care le au. Noi nu dorim să scoatem UDMR de la guvernare”Rareș Bogdan susține că PNL nu va mișca o virgulă din protocol și merge doar pe respectarea protocolului: „Protocolul este în trei și îl vom respecta întocmai. Ca lucrurile să fie foarte clare„, a completat acesta.Citind asta, am rasuflat usurati!

JOE BIDEN:DE-AS MAI DUCE-O PAN LA ANU’!

Joe Biden a anunțat în mod oficial, marți, că va candida pentru un al doilea mandat de președinte al Statelor Unite ale Americii, la alegerile din 2024. Principalul său contracandidat pare să fie în acest moment tot Donald Trump, care și-a lansat deja candidatura pentru a reveni la Casa Albă.Președintele SUA în funcție, Joe Biden, a publicat un videoclip de lansare a candidaturii sale pentru a-și păstra funcția la Casa Albă, într-un mandat consecutiv. Videoclipul de trei minute începe cu un singur cuvânt: Libertate.El a prezentat următoarele alegeri ca fiind o luptă pentru democrație și libertate personală, afirmând: „Împreună, să terminăm treaba”.În vârstă de 80 de ani, Joe Biden afirmă că dreptul la avort, apărarea democrației, dreptul la vot și rețeaua de siguranță socială vor fi printre cele mai importante subiecte de pe buletinul de vot la alegerile din 2024.Trebuie sa recunoastem, are umor!

BINE CA N-A CAZUT PE GEAM!

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe fostul ofițer de poliție Serghei Vedel, cunoscut drept Klokov, la șapte ani de închisoare sub acuzația de distribuire de „informații false” despre forțele armate ale Rusiei implicate în invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina.Vedel, condamnat pe 24 aprilie, a fost primul cetățean rus care s-a confruntat cu această acuzație anul trecut, imediat după ce Rusia a adoptat o lege care incriminează orice exprimare de opinie despre războiul din Ucraina care diferă de declarațiile oficiale ale Moscovei.Legea a fost folosită de autorități pentru a înăbuși chiar și expresiile minore de disidență.Avocatul lui Vedel, Daniil Berman, a insistat asupra faptului că acuzația este ilegală, pentru că provine din înregistrări ale unor conversații telefonice private pe care acesta le-a avut cu prieteni și colegi și, prin urmare, nu poate fi definită ca distribuire de informații.Anchetatorii spun că Vedel, în cele trei discuții telefonice cu prietenii și colegii săi, a subliniat că pierderile de militari ruși în Ucraina au fost mult mai mari decât arătau statisticile oficiale.De asemenea, el a spus că armata rusă ucide civili și că guvernul Ucrainei nu este nazist, așa cum au afirmat oficialii și propaganda rusă pentru a justifica războiul.Vedel, care s-a născut și a crescut în orașul Irpin, în apropiere de Kiev, a fost arestat la 18 martie 2022, după ce conversația sa telefonică cu un ofițer de poliție ucrainean din Kiev, prieten al tatălui său, în vârstă de 67 de ani, a fost ascultată.În timpul conversației, Vedel i-a cerut ofițerului de poliție din Kiev să obțină informații despre prietenii săi .La razboi, ca la razboi

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  1. Există aproximativ 7,9 miliarde de oameni pe Pământ.
  2. Cel mai mare ocean din lume este Oceanul Pacific.
  3. Râul Nil este cel mai lung râu din lume.
  4. Muntele Everest este cel mai înalt munte din lume.
  5. Aurora boreală este un fenomen natural care apare în timpul nopții în zonele polare.
  6. Cangurii nu pot merge înapoi din cauza formei corpului lor.
  7. Un fulger poate fi de 5 ori mai fierbinte decât temperatura de pe suprafața soarelui.
  8. Pe Pământ există mai mult de 8,7 milioane de specii diferite de animale și plante.
  9. În Antarctica nu există bănci și nici ATM-uri.
  10. Lemnul de bambus este cel mai rapid material de creștere din lume.
  11. O zi pe Venus este mai lungă decât un an pe Venus.
  12. Luna este acoperită cu praf de meteorit și cratere.
  13. În ciuda numelor lor, pepenii și castraveții nu sunt legume, ci fructe.
  14. În Groenlanda nu există drumuri între orașe.
  15. Primul film din lume a fost creat în anul 1895 de către frații Lumière.
  16. În timpul verii, noaptea la Polul Nord poate dura până la 6 luni.
  17. Cel mai adânc punct de pe Pământ este Fossa Marianelor, care se află în Oceanul Pacific.
  18. În India există peste 1,3 miliarde de oameni.
  19. Majoritatea oamenilor au ochii de culoare maro.
  20. Vulturul poate zbura la o altitudine de până la 10.000 de metri.
  21. Pământul se rotește în jurul axei sale în aproximativ 24 de ore.
  22. În 1959, Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat al SUA.
  23. Marea Barieră de Corali este cel mai mare sistem de corali din lume.
  24. Într-un anumit moment, aproximativ 1% din populația lumii este în mișcare.
  25. În jur de 70% din suprafața Pământului este acoperită de apă.
  26. Cea mai mare țară din lume, din punct de vedere al suprafeței, este Rusia.
  27. În Grecia, se spală obiecte de argint în lapte pentru a le curăța.
  28. În Australia, există mai multe animale veninoase decât în ​​orice altă țară din lume.
  29. În Egiptul antic, bărbații purtau peruci pentru a-și ascunde chelia.
  30. Unele specii de broaște pot să își schimbe sexul în timpul vieții.
  31. Arctica este cea mai rece zonă a Pământului.
  1. Ghețarii reprezintă aproape 10% din suprafața uscatului de pe Pământ.
  2. În Africa, leii pot trăi până la 10-14 ani în sălbăticie și până la 20 de ani în captivitate.
  3. În țara Bhutan, fericirea națională brută este măsurată ca indicator al succesului economic și social.
  4. Lacul Baikal din Rusia este cel mai adânc lac din lume.
  5. Antarctica nu are guvern propriu și niciun sistem juridic internațional.
  6. În jur de 60% din oamenii din lume vorbesc cel puțin două limbi.
  7. În Finlanda, sănătatea mentală este tratată la fel de importantă ca și sănătatea fizică.
  8. În Japonia, oamenii sunt adesea încurajați să își ia o pauză la mijlocul zilei pentru a se odihni și a se relaxa.
  9. În anul 2006, Pluto a fost retrogradat la statutul de planetă pitică.
  10. Elefanții pot recunoaște diferitele mirosuri și sunete și pot comunica între ei.
  11. Unul dintre cele mai înalte clădiri din lume este Burj Khalifa din Dubai, care are o înălțime de 828 de metri.
  12. În America de Nord, oamenii obișnuiau să mănânce cartofi dulci înainte de a mânca cartofi albi.
  13. În Nepal, în timpul festivalului de primăvară Holi, oamenii aruncă pudră colorată unii către alții în semn de bucurie și prietenie.
  14. În China, se consideră că numărul 8 aduce noroc, iar numărul 4 aduce ghinion.
  15. În America de Sud, anaconda este cel mai mare șarpe din lume.
  16. În Norvegia, tradițional se mănâncă sushi cu carne de ren.
  17. În Qatar, majoritatea părților din orașe sunt construite în ultimii ani și sunt foarte moderne.
  18. În Tibet, se consideră că un om poate avea mai multe suflete.
  19. În Australia, există mai multe specii de animale care trăiesc numai acolo decât în ​​orice altă țară de pe Pământ.
24.04.2023
FAPTUL DIVERS

IMBRACATE IN PIELEA GOALA!

Intr-una dintre cele mai conservatoare tari din Europa, cu o populatie majoritar musulmana, conducerea unui post de televiziune a luat o decizie controversata, obligandu-si prezentatoarele sa citeasca stirile aproape dezbracate.Postul Zjarr TV din Albania se remarca in spatiul media european prin modul in care prezentatoarele sale apar in jurnalele de stiri, noteaza agentia AFP, citata de Business Insider.Audientele postului au crescut considerabil dupa ce Ismet Drishti, patronul postului TV, le-a cerut angajatelor sa apara in emisiunile de stiri aproape topless, purtand doar sacouri si cu un decolteu larg la vedere.Drishti sustine ca a luat aceasta decizie intrucat celelalte televiziuni sunt manipulate politic si a avut astfel nevoie de o solutie pentru a „prezenta adevarul gol-golut”.Audienta subtire cu bustul gol se tine!

TICHETUL DE MASA DEVINE VALUTA FORTE!

După o întâlnire cu sindicatele, Ministerul Finanțelor a anunțat că din vară s-ar putea majora la 35 sau 40 de lei valoarea tichetelor de masă. În schimb, se gândește să le interzică angajaților de la stat să mai cumuleze pensia specială cu salariul. Doar că în această situație ar fi doar câteva zeci de persoane.Liderii coaliției discută la această oră ordonanța prin care statul ar trebui să facă o economie de 20 de miliarde de lei la buget, în condițiile în care din taxe și impozite au strâns din ianuarie și până acum cu 4,7 miliarde de lei mai puțin bani decât estimaseră.Fetele de pe centura care accepta ca plata sa se faca si in tichete de masa saluta vestea cu bucurie!

LAVROV CRITICAT

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a atras atenția ministrului rus de Externe Serghei Lavrov că invazia Rusiei în Ucraina a provocat distrugeri masive acestei țări și a dus la sporirea riscului de conflict între marile puteri, în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate convocată de Rusia, care deține președinția rotativă a acestui organism, informează Agerpres. Ce-o mai fi ras Lavrov cand a auzit bazaconiile astea!

GABI FIREA ACUZATA CA VREA SA VANDA COPIII ROMANILOR!

Scandal în comisiile Parlamentului în care se discuta despre proiectul de lege inițiat de Ministerul Familiei privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie. AUR a acuzat puterea că „vrea să dea copiii la export”, dezbaterile la care a participat și Gabriela Firea întrerupându-se după aproape trei ore fără o decizie. George Simion a transmis LIVE tot scandalul și a urmărit-o pe Gabriela Firea care mersese în biroul lui Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială. „Ce, ați venit să mă bateți?”, l-a întrebat Firea pe Simion, reprosându-i că „o doamnă din dreapta sa” a blestemat-o „să moară de cancer”. „Vrem să renunțați la această lege”, i-a spus Simion. Firea a discutat cu parlamentarii AUR aproape o oră în birou, în care i-a explicat că legea vine în sprijinul copiilor, nu acționează împotriva acestora. Scandalurile il salta pe Simion in sondaje, dar asta doar pana l-o salta Politia!

BIDEN A SALVAT MOSCOVA?

Forțele armate ucrainene ar fi plănuit să lovească Moscova în 24 februarie 2023, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, dar nu a făcut asta la solicitarea Statelor Unite, scrie Washington Post, care citează documentele clasificate scurse de la Pentagon în ultima perioadă, potrivit BBC.Generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei (GUR), l-ar fi instruit pe unul dintre subalternii săi „să se pregătească cu tot ce are GUR pentru lovituri masive în 24 februarie”.În 22 februarie, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la începerea războiului, CIA ar fi lansat un nou document secret în care se menționa că GUR „a fost de acord, la cererea Washingtonului, să amâne loviturile asupra Moscovei, scrie Washington Post, citat de BBC. Documentele nu precizează cine s-ar fi opus exact atacului planificat de ucraineni asupra Moscovei.Washington Post notează că această situație este un exemplu concret de tensiuni între Kiev și Washington, publicația notând că în încercarea de a muta o parte din ostilități în Rusia Ucraina se confruntă uneori cu restricții impuse de Statele Unite pentru a evita conflictul direct cu MoscovaeI, DAR Zelenski nu e o sluga a americanilor care executa orbeste ordinele primite, sa fie clar!

CE VISEAZA GENERALUL

Ludovic Orban, liderul Forţa Dreptei a declarat luni în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, despre preşedintele Klaus Iohannis, că vizează să mai joace un rol, dar nu va mai juca. Orban a mai arătat că şeful statului îşi doreşte o alianţă electorală PNL-SD, care să sprijine un candidat la preşedinţie din partea PSD iar el să se întoarcă preşedinte la PNL şi să fie premier. Ludovic Orban a declarat despre candidatul dreptei la prezidenţiale că întâi trebuie să vedem care va fi foma coaliţiei de centru dreapta.Personal sunt partizanul unei coalizări, USR, PMP. De altfel noi şi colaborăm. Cu REPER nu prea colaborăm, noi colaborăm cu USR-ul, într-adevăr, am realizat demersuri comune, am depus moţiuni împreună”, a spus Orban. Eh, ce inseamna sa ai Alzheimer! A uitat cand il ridica in slavi pe Iohannis!

IN INCHEIERE, CATEVA ENIGME ALE ISTORIEI!

Construirea Marelui Zid Chinezesc este una dintre cele mai impresionante realizări arhitecturale și inginerice din istorie. Cu toate acestea, motivul real pentru construirea acestuia rămâne încă o enigmă. Se crede că una dintre principalele sale funcții a fost de a proteja China de invaziile din nord, dar unii istorici consideră că există mai multe motive, cum ar fi controlul comerțului și creșterea puterii centralei de la Beijing.

Jack Spintecătorul a fost un criminal enigmatic care a ucis cel puțin cinci prostituate în cartierul londonez Whitechapel în 1888. Cu toate că există multe teorii despre identitatea lui, nimeni nu a reușit să demonstreze cu certitudine cine a fost Jack Spintecătorul. Până în prezent, această enigmă rămâne un subiect popular de discuție în lumea crimelor și a istoriei.

Insula Paștelui este faimoasă pentru statuile Moai, care reprezintă o enigmă istorică. Se crede că au fost construite între secolele al XIII-lea și al XVII-lea de către locuitorii insulei, dar nu se știe exact cum au fost transportate statuile mari de la carierele lor la locurile de amplasare. În plus, de ceva timp s-a discutat misterul dispariției lor și motivul pentru care locuitorii au părăsit insula.

Unde se află mormântul lui Genghis Khan? Deși a fost unul dintre cei mai importanți conducători ai lumii, locul de veci al lui Genghis Khan rămâne necunoscut. Se spune că a fost îngropat într-un loc secret pentru a-și păstra intimitatea și pentru a preveni ca dușmanii săi să-i profaneze mormântul.

Ce s-a întâmplat cu flota lui Zheng He? Zheng He a fost un mare explorator chinez din secolul al XV-lea, care a navigat până în Africa și a întreprins o serie de expediții maritime masive. Cu toate acestea, în 1433, flota sa s-a retras brusc și nu s-a mai întors niciodată. Nu se știe exact ce s-a întâmplat cu flota lui Zheng He, dar se presupune că a fost distrusă într-o furtună sau că a fost desființată de împăratul chinez.

De ce a dispărut civilizația Maya? Civilizația Maya a fost una dintre cele mai avansate din lumea pre-columbiană, dar în jurul anului 900 d.Hr. a început să se prăbușească. Deși există multe teorii, nu se știe exact de ce a dispărut această civilizație. Unii cred că a fost vorba de schimbări climatice, războaie sau epuizarea resurselor naturale.

Ce s-a întâmplat cu femeile din colonia Roanoke? În 1587, un grup de coloniști englezi a sosit pe insula Roanoke din America de Nord. După ce au întemeiat o colonie și au lăsat câțiva oameni acolo, liderul lor, John White, a plecat înapoi în Anglia pentru a aduce provizii. Când s-a întors trei ani mai târziu, a descoperit că toți coloniștii dispăruseră fără urmă, iar singurul indiciu a fost cuvântul „Croatoan” scris pe un copac.

Ce s-a întâmplat cu echipajul navei Mary Celeste? În 1872, nava americană Mary Celeste a fost găsită abandonată în mijlocul oceanului, în ciuda faptului că toate bunurile și proviziile se aflau la bord. Nicio urmă a echipajului nu a fost găsită, iar misterul a rămas nerezolvat până astăzi.

  • Misterele piramidelor egiptene: Construite acum mai bine de 4.500 de ani, piramidele egiptene sunt încă pline de enigme și mistere. De exemplu, cum au reușit egiptenii să construiască aceste structuri uriașe fără tehnologie modernă? Cum au reușit să alinieze piramidele cu o asemenea precizie matematică? Aceste întrebări au rămas fără răspuns până astăzi.
  • Misterul pietrelor Puma Punku: Situat în Bolivia, Puma Punku este un sit arheologic care conține ruinele unor structuri incredibil de complexe, construite din piatră megalitică. Întrebarea este: cum au reușit civilizația Tiahuanaco să transporte și să sculpteze aceste pietre enorme, care uneori cântăresc mai mult de 100 de tone?
  • Expediția Franklin: În 1845, Sir John Franklin și echipajul său au navigat spre nordul Canadei în căutarea Pasajului de Nord-Vest, dar nu au mai fost niciodată văzuți în viață. Numeroase expediții de căutare au fost organizate în decursul anilor, dar rămâne un mister ce s-a întâmplat cu echipajul și de ce nu au reușit să se întoarcă acasă.
  • Incendiul din Biblioteca din Alexandria: Biblioteca din Alexandria a fost una dintre cele mai importante centre de învățământ și cultură din lumea antică, dar a fost distrusă într-un incendiu misterios în secolul al III-lea. Deși există teorii că incendiul a fost cauzat de un atac, de un accident sau chiar de un complot intern, nu există o explicație definitivă.
  • SI CATEVA PROVERBE CU PISICI!
  • Cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa!2. Mata blanda zgarie rau.3. Oricum o dai, pisica tot in picioare cade.4. Teme-te de oamenii care nu iubesc pisicile!5. O casa plina de fericire este o casa in care se afla cel putin o pisica.. „Pisicile stiu ce este acela confort.” – James Herriot, autorul cartii Povesti cu pisici7. „Intr-o zi, numaram pisicile si, din neatentie, m-am pus si pe mine la socoteala.” – Bobbie Ann Mason, Shiloh si alte povestiri8. „Imi plac porcii. Cainii ne privesc cu umilinta. Pisicile ne privesc cu superioritate. Porcii ne trateaza ca pe egalii lor.” – Winston Churchill9. „Daca animalele ar putea vorbi, cainii ar avea multe de zis, dar pisica si-ar masura cuvintele.” – Mark Twain10. „Nu poate exista dar mai mare decat iubirea unei pisici.” – Charles Dickens11. „Pisica este intotdeauna onesta din punct de vedere sentimental. Oamenii, dintr-un motiv sau altul, isi pot ascunde trairile, insa o pisica nu va face acestlucru.” – Ernest Hemingway12. „Iubesc pisicile pentru ca ma simt foarte bine acasa si, incet-incet, ele devin sufletul, in mod vizibil, sufletul caminului meu.” – Jean Cocteau13. „Cea mai mica dintre feline este o adevarata opera de arta.” – Leonardo da Vinci14. „Autorii iubesc pisicile pentru ca acestea sunt tacute, dragalase si intelepte. Pisicile iubesc autorii din aceleasi motive.” – Robert Davies15. „Cred ca pisicile sunt spirite reincarnate. Sunt sigur ca o pisica ar putea merge pe un nor fara a pica.” – Jules Verne
23.04.2023
FAPTUL DIVERS

AU DISPARUT NAZISTII DIN UCRAINA?

Rusia se luptă să mențină consistența unei narațiuni prin care și-a justificat invadarea Ucrainei, dar propaganda sa este tot mai contestată pe plan intern.Până acum, Rusia și-a justificat războiul din Ucraina printr-o identificare cu experiența sovietică din timpul celui de-al doilea război mondial. Numai că această narațiune este din ce în ce mai greu de susținut, arată raportul zilnic al Ministerului Apărării din Regatul Unit. Actualizarea postată de armata britanică pe Twitter a detaliat încercările Rusiei de a unifica publicul în jurul mesajului său central.
Pe 18 aprilie 2023, presa de stat rusă a anunțat anularea marșurilor de comemorare a „Marele Război Patriotic” din acest an, din motive de „siguranță”.În realitate, autoritățile sunt cel mai probabil îngrijorate că participanții ar scoate în evidență amploarea pierderilor recente ale Rusiei.
Este ceea ce urmărește și proprietarul grupului Wagner, Evgheni Prigojin: să pună la îndoială public că există „naziști” în Ucraina, pentru care Kremlinul și-a justificat invazia și atrocitățile comise asupra populației civile dincolo de graniță. Autoritățile au continuat încercările de a unifica publicul rus în jurul unor mituri polarizante despre anii 1940.Pe 12 aprilie 2023, agenția de știri de stat RIA Novosti a raportat documente „unice” din arhivele FSB, care îi implică pe naziști în uciderea a 22.000 de cetățeni polonezi în masacrul de la Katîn din 1940.În realitate, responsabil de atrocități este serviciul secret rus sovietic, NHVD, predecesoarea actualului FSB, iar ordinul de masacrare a celor 22.000 de polonezi a fost dat de Iosif Stalin.E suficient ca Putin s-o sune pe Sosoaca si sa-i ceara alte idei!

MAI PUTINE JUDETE, MAI MULTA DEBANDADA!

Mediul de afaceri cere reorganizarea administrativă a României, astfel încât să existe mai puţine judeţe, comune şi oraşe. Mai multe asociaţii patronale susţin că astfel se va reduce aparatul birocratic şi se vor face economii uriaşe la buget. Analiştii vorbesc şi ei despre economii, dar alţii consideră că adevăratul câștig ar fi faptul că unități teritorial-administrative mai mari ar avea mai multă autonomie și forță de dezvoltare.Mediul de afaceri propune ca România să fie reîmpărțită în doar 15 județe, să nu mai fie comune cu mai puțin de 5.000 de locuitori și orașe cu mai puțin de 10.000 de rezidenți. S-ar desființa astfel foarte multe primării și filiale județene de instituții publice, ceea ce ar putea conduce la o reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare.Adrian Negrescu, analist economic: „Ar aduce un plus de vrei 50 şi ceva de miliarde de lei la buget, pentru că cheltuielile cu bugetarii în momentul de faţă sunt undeva la 140 de miliarde. Noi avem 1,3 milioane de bugetari, în condiţiile în care Polonia, o ţară cu o populaţie dublă faţă de a noastră, are undeva la 800.000.””Comune mai puține și mai mari, dar nu ca să (…) scapi de 3 salarii de primari, că nu ăsta e marele câștig. Marele câștig e că vor fi mai puternice bugetar, deci nu vor depinde de baroni județeni, vor depinde mai puțin de ministere, deci vor fi ceva mai puțin clientelizabile„, subliniază Sorin Ioniță, expert în administrație publică.Reprezentanții Asociației Municipiilor sunt de acord, însă cei de la Asociația Comunelor nu văd cu ochi buni o astfel de reformă.Robert Negoiță, membru în Asociaţia Municipiilor: „Într-o localitate cu 100 de locuitori, ai o primărie cu 50 de angajaţi, haideți să fim serioşi!” Emil Drăghici, preşedinte al Asociaţiei Comunelor: Dacă e vorba de comasare, ea trebuie să se facă efectiv ca efect al voinței locuitorilor respectivi pentru că este nevoie și de un referendum, nu face așa guvernul că taie și gata! Mai ales municipiile sunt într-o prigoană de teritorii. Vor să pună mâna pe teritoriile învecinate. Și au găsit pe unii și pe alții să iasă la interval cu astfel de gogorițe.„În acest moment, în România sunt aproape 3.200 de unități administrativ-teritoriale.Din cele 318 orașe, doar puțin peste jumătate, 170, au mai mult de 10.000 de locuitori. Din cele peste 2.800 de comune, doar 355, adică 12%, au peste 5.000 de locuitori.Propunem un singur judet! Astfel, economia va fi maxima!

CHINA VREA REFACEREA URSS?

Într-un interviu acordat vineri postului francez TF1, Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franța, a declarat, discutând despre Ucraina și statutul Crimeei, că fostele republici sovietice nu au un „statut efectiv” în dreptul internațional.„În dreptul internațional, chiar și aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statut, statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană”, a declarat Lu, potrivit South Morning China Post (SMCP).Această afirmație poate fi interpretată ca fiind un apel la refacerea URSS, după ce statele baltice, Republica Moldova, Ucraina sau Georgia s-au desprins din fostul imperiu sovietic. În plus, se justifică astfel orice agresiune a Rusiei împotriva statelor din fostul URSS.Tineti minte trei cuvinte: o sa fie ca inainte!Nu sunt chiar trei da asa era lozinca!

ALINA GORGHIU:VOM AVEA O ROTATIVA LINA!

Alina Gorghiu a declarat că rotativă guvernamentală se va face foarte uşor şi nu cu multe zbateri, cum ar spera unii sau alţii, ea precizând că la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare vom avea cu siguranţă un nou guvern cu un nou premier.Președintele interimar al Senatului a mai spus că o parte din miniştri se vor regăsi în viitorul Guvern, cei care au confirmat iar o parte vor fi schimbaţi, pentru că va fi îmbunătăţită echipa.Ea a precizat că protocolul coaliţiei spune că această rotativă se face undeva la sfârşit de lună mai, dar a arătat că procedura presupune nişte termene de la depunerea mandatului premierului, până la consultările formale prevăzute de Constituţie, prezentarea în faţa preşedintelui, desemnarea premierului, audierile în Parlament.Ce nu ia in calcul Alinuta e faptul ca niciun caine nu se da dus de la macelarie fara suturi sub coada!

COANA MITA ALPINISTA

Românca a reușit o performanță incredibilă, a cucerit vârful Annapurna I, care are o altitudine de 8.091 de metri. Maria Dănilă a reușit să escaladeze unul dintre cele mai pericoloare vârfuri din munții Himalaya, expediție care a durat aproximativ 17 ore.Fantastica performanță a fost anunțată de Clubul Alpin Român – Brașov, din care face parte și Maria Dănilă. „Maria Danilă, membru la CAR Brașov a reușit o premieră românească feminină în Himalaya.A reușit ascensiunea vf Annapurna I (8091 m). Ascensiunea a fost realizată cu suport serpa, oxigen suplimentar și folosind corzi fixe. Felicitări Maria Danila pentru această reușită!!!”, scrie Clubul Alpin Român din Brașov într-o postare pe Facebook.Pe traseul periculos dus la final de către Maria, și-au pierdut viața mai mulți alpiniști de-a lungul timpului. Maria Dănilă a reușit să cucerească vârful cu ajutorul unor corzi fixe, oxigen și unui șerpaș.Asa-s romancele! Vor in varf!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI ISTORICE!

  1. Oamenii de Neanderthal au existat în Europa și Asia cu până la 40.000 de ani în urmă.
  2. Celebra Bibliotecă din Alexandria, Egipt, a fost distrusă într-un incendiu în secolul I î.Hr., pierzându-se mii de manuscrise și texte antice.
  3. În anul 1066, regele Harold al II-lea al Angliei a fost învins și ucis în bătălia de la Hastings de către Guillaume Cuceritorul, ducul de Normandia.
  4. Marco Polo, exploratorul italian, a petrecut 17 ani în China în secolul al XIII-lea și a fost consilierul împăratului Kublai Khan.
  5. Colosul din Rodos, una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice, a fost o statuie de bronz a zeului grec Helios, ridicată în secolul al III-lea î.Hr.
  6. În timpul Războiului Rece, divizat în două blocuri, NATO și Pactul de la Varșovia, au fost formate alianțe militare în Europa.
  7. Pirații au fost o problemă majoră în Europa și în Caraibe în secolul al XVII-lea, iar cele mai cunoscute figuri ale lor au fost Edward Teach, cunoscut sub numele de Barbanegru, și William Kidd, cunoscut sub numele de Capitanul Kidd.
  8. În timpul perioadei feudale din Europa, cavalerii erau luptători înarmați care luptau pentru regi și nobili și primeau proprietăți în schimbul serviciului lor.
  9. Cristofor Columb a căutat o rută spre India prin vest, dar a descoperit în schimb America în 1492.
  10. Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii a început în 1775 și s-a încheiat în 1783, când Anglia a recunoscut independența coloniilor americane.
  11. În secolul al XVII-lea, Marea Britanie a fondat colonii în America de Nord, inclusiv Jamestown și Plymouth, care au devenit mai târziu bazele statelor Virginia și Massachusetts.
  12. Regina Cleopatra a Egiptului a fost una dintre cele mai faimoase femei din istorie, cunoscută pentru farmecul ei și pentru legătura cu generalul roman Marc Antoniu.
  13. Napoleon Bonaparte a fost un lider militar și politic francez care a domnit în Europa în timpul Revoluției Franceze și a Războaielor Napoleoniene în secolul al XIX-lea.
  14. În timpul secolului al XVIII-lea, Imperiul Britanic a devenit puterea dominantă în lume, controlând colonii și teritorii în întreaga lume.
  15. În 1861, Statele Confederate ale Americii s-au separat de Uniunea Statelor Unite, declanșând RăzboiulCivil American, care a durat până în 1865 și a dus la abolirea sclaviei în SUA.
  1. Primul Război Mondial a început în 1914 și a durat până în 1918, implicând majoritatea puterilor mondiale și provocând moartea a milioane de oameni.
  2. Revoluția Rusă din 1917 a dus la prăbușirea monarhiei ruse și la înființarea Uniunii Sovietice, care a fost guvernată de partidul comunist până în 1991.
  3. Al Doilea Război Mondial a început în 1939 și a durat până în 1945, implicând cele mai puternice puteri ale lumii și cauzând moartea a peste 70 de milioane de oameni.
  4. Fidel Castro a condus Cuba din 1959 până în 2008, instituind un regim comunist și încălcând drepturile omului.
  5. În anul 1969, astronauții americani Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună.
  6. Războiul Rece a fost o perioadă de tensiune între Statele Unite și Uniunea Sovietică, care a durat din 1947 până în 1991.
  7. Revoluția chineză din 1949 a dus la înființarea Republicii Populare Chineze, care este condusă de partidul comunist până în prezent.
  8. Războiul din Vietnam a început în 1955 și a durat până în 1975, implicând Statele Unite și Vietnamul de Nord, precum și guvernul vietnamez din sud.
  9. În anul 1989, Zidul Berlinului a fost demolat, punând capăt unei perioade de izolare a Germaniei de Est și unind cele două jumătăți ale orașului.
  10. În 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, punând capăt Războiului Rece și conducând la formarea unor noi state în Europa și Asia.
  11. În 2001, atacurile teroriste asupra Turnurilor Gemene din New York și asupra Pentagonului au declanșat Războiul împotriva terorismului, care a implicat Statele Unite și alte țări.
  12. În 2008, Barack Obama a devenit primul președinte afro-american al Statelor Unite, în urma unei campanii istorice.
  13. În 2011, revoluțiile arabe au avut loc în întreaga lume arabă, începând cu Tunisia și continuând cu Egiptul, Libia și Siria.
  14. În 2016, Donald Trump a devenit al 45-lea președinte al Statelor Unite, provocând controverse și proteste la nivel național și internațional.
  15. În 2020, pandemia decoronavirus a izbucnit în întreaga lume, cauzând moartea a milioane de oameni și având un impact major asupra economiei și societății globale.
  1. Napoleon Bonaparte a fost un lider militar și politic francez care a cucerit o mare parte din Europa în secolul al XIX-lea.
  2. Revoluția Industrială a început în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea și a dus la schimbări majore în modul de producție și de viață.
  3. Christopher Columbus a descoperit America în 1492, declanșând colonizarea europeană a continentului și transformând complet viața și cultura nativilor americani.
  4. Căderea Imperiului Roman în secolul al V-lea a marcat sfârșitul unei perioade de putere și prosperitate în Europa și a dat naștere la o nouă eră istorică.
  5. Epoca de Aur a Islamului a fost o perioadă de înflorire culturală și științifică în lumea islamică, care a durat aproximativ din secolul al VIII-lea până în secolul al XIII-lea.
  6. Martin Luther a declanșat Reforma Protestantă în secolul al XVI-lea, care a dus la o schimbare majoră în religia creștină și a marcat începutul unui nou capitol în istorie.
  7. Perioada Meiji din Japonia, care a început în 1868, a dus la modernizarea și occidentalizarea Japoniei și la transformarea acesteia într-o putere mondială.
  8. În anul 1986, dezastrul nuclear de la Cernobîl a avut loc în Ucraina, fiind una dintre cele mai mari catastrofe nucleare din istorie.
  9. În secolul al XVII-lea, Compania Indiilor Orientale a fost creată în Marea Britanie și a dus la colonizarea și exploatarea multor țări asiatice.
  10. În anul 2015, acordul de la Paris privind schimbările climatice a fost semnat de majoritatea țărilor lumii, reprezentând un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice.
20.04.2023
FAPTUL DIVERS

FRUNZULITA DE MARAR/AM PENSIE SI SALAR!

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, nu este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul și spune că, eventual, aceasta ar putea fi dispusă selectiv, „de la post la post”.„Nu cred că e potrivit să interzicem cumulul de salarii şi pensii pentru cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare (…). Şi Legea pensiilor, dar şi Constituţia spune că, după ce am atins vârsta standard de pensionare din sistemul public şi cu un stagiu de cel puţin 35 de ani, care e stagiu complet, avem dreptul la pensie, este un drept constituţional. De asemenea, tot Constituţia spune că avem dreptul să muncim, nu spune că doar la stat sau doar la privat”, a spus Budăi într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.Ministrul a explicat că discuţia nu trebuie să fie însă una de tip general.„Dacă vorbim de acele pensionări de la 47, 48, 50 de ani, trebuie o dezbatere acolo să vedem dacă îşi doreşte să continue pe acest post, să putem găsi o bonificaţie suplimentară. (…) Aţi văzut aici cariera militară – nu cred că ne putem închipui că cineva, la 60 de ani, va sta pe graniţă cu arma în mână să ne apere şi trebuie să fim foarte atenţi când facem aceste declaraţii, să nu devenim populişti şi eu nu vreau să vorbesc într-un mod în care neapărat să fiu simpatic, vreau să prezint realitatea. Atunci acolo este o discuţie şi trebuie să o purtăm, dar de la post la post. Nu trebuie să generalizăm şi asta v-o spun din experienţă”, a adăugat Marius Budăi.Ministrul Muncii a participat, la Ploieşti, la Târgul de Orientare în Carieră organizat la Palatul Culturii.Dar oare cei care n-au nici pensie ,nici salar  vor fi favorizati de domn’Marius?

TEST REUSIT! RACHETA STARSHIP A EXPLODAT CU SUCCES!

Starship, cea mai puternică rachetă lansată vreodată, a explodat la patru minute după lansare. SpaceX a lansat sistemul Starship pentru primul zbor orbital de test, după ce luni a renunțat cu nouă minute înainte de ora stabilită, din cauza unei probleme tehnice. Racheta Starship a fost lansată, iar la un minut viteza era de 700 km/h. Cele două trepte nu s-au separat, așa cum era programat. Un plus a fost faptul că racheta a putut fi lansată pe orbită, însă nu au putut fi testate motoarele și nici nu s-a putut verifica dacă cele două trepte pot reveni pe Pământ în punctele stabilite.Este prima oară când sistemul Starship, cu 39 de motoare, este lansat în formulă completă. Componentele sale au ajuns în ocean, fără intenția de a fi recuperate.La 16.28 cronomentrul a fost oprit, deși la 16.20, cu opt minute înainte de lansare a fost primit acordul tehnic iar alimentarea era finalizată.Din greseala in greseala spre victoria finala!

CE MAI RAMANE DIN UCRAINA O SA INTRE IN NATO!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că NATO ar trebui să invite Ucraina să devină membră a alianței și să îi dea un termen pentru aderare la conferința din vara acestui an.Declarația a fost făcută în timpul vizitei neanunțate a secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, la Kiev, prima de acest fel de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie trecut.
Liderul ucrainean a declarat într-o conferință de presă comună, susținută la Kiev cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, că summitul NATO de la Vilnius în iulie ar putea deveni „istoric” și că a fost invitat să participe.Președintele ucrainean a spus că este timpul ca NATO să ia decizia politică de a invita Ucraina să se alăture alianței militare și că Kievul dorește să știe când va deveni membru.„Sunt recunoscător pentru invitația de a vizita summitul, dar este, de asemenea, important ca Ucraina să primească invitația corespunzătoare”, a spus el reporterilor, potrivit Reuters.„Nu există nicio barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a spus Zelenski.Ucraina, care și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, a făcut o cerere de aderare rapidă la NATO în septembrie anul trecut, după ce Kremlinul a declarat că a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parțial în urma invaziei din totale care a început pe 24 februarie 2022.„Interpretăm această vizită a secretarului general, prima din războiul pe scară largă, ca un semn că alianța este pregătită să înceapă un nou capitol în relațiile cu Ucraina, capitolul deciziei ambițioase”, a spus Zelenski.El a spus că Ucraina dorește, de asemenea, garanții de securitate pe parcursul aderării la NATO. Zelenski a spus că l-a îndemnat pe Stoltenberg să-i preseze pe unii membri NATO care întârzie să-i furnizeze Ucrainei armament greu.„Întârzierea acestor decizii înseamnă timp pierdut pentru pace și vieți pierdute ale războinicilor noștri care nu au primit instrumentele de apărare necesare în cantitățile necesare”, a spus Zelenski.El a spus că a discutat cu șeful NATO despre întâlnirea de vineri, de la Rammstein, din Germania, despre cum ar putea Ucraina să obțină mai mult ajutor.Zelenski a spus că vede vizita lui Stoltenberg ca semn al deschiderii NATO către „un nou capitol ambițios” pentru Ucraina și alianță.Viitorul Ucrainei se află în NATO , a declarat, la rândul său, Jens Stoltenberg. Să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euroatlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Iar, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat Stoltenberg în conferința de presă comună cu Volodimir Zelenski.El a promis sprijin militar continuu pentru Ucraina, spunând că, până acum, aliații NATO au antrenat zeci de mii de trupe ucrainene și au oferit ajutor militar de 65 de miliarde de euro (71,31 de miliarde de dolari).„NATO vă este alături astăzi, mâine și atâta timp cât este nevoie”, a declarat Stoltenberg, înainte de a-l invita pe Zelenski la summitul NATO de la Vilnius, în iulie.Moscova a spus joi că unul din obiectivele campaniei militare a Rusiei în Ucraina este împiedicarea aderării ţării la NATO.„În caz contrar, aceasta ar reprezenta o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.In ritmul asta, pacea e din ce in ce mai putin probabila!

PUSTOAICELE SUNT CU OCHII PE DAEA!

Au fost hohote de râs în ședința de guvern de joi, deși agenda cuprindea teme sensibile – situația exporturilor de cereale din Ucraina, securizarea culoarului de tranzit al grânelor și situația fermierilor români care reclamă o criză pe piața laptelui. „În prima linie” s-a simțit ministrul Agriculturii, care a făcut un apel către colegi să nu îl lase singur, pentru că „sunt multe puști” asupra sa. Un alt moment care a prilejuit zâmbete a fost cel în care premierul l-a întrebat pe Petre Daea despre un grup de lucru care trebuia constituit chiar la Ministerul Agriculturii, pentru găsirea unor soluții la criza din piața laptelui. „A, păi grupul de lucru știți cum e? Să lucreze! Dacă-l fac eu pe grupul de lucru și el stă și cântă la mandolină și se uită pe pereți…”, a răspuns ministrul Petre Daea, invocând multiple sarcini din ultima perioadă, dar și lipsa de „liniște sufletească”.Daea s-a emotionat! A vrut sa spuna ca putoaicele sunt pe el nu pustile!

SI-ASA-I RAU/SI-ASA NU-I BINE/CUM O DAI/CA DRACU’ VINE!

Potrivit unui nou studiu, pentru persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2, consumul de cafea, ceai sau apă plată poate reduce cu aproximativ 25% riscul de a muri prematur indiferent de cauză. Cu toate acestea, consumul mai multor băuturi îndulcite cu zahăr a crescut riscul de boli de inimă cu 25% și riscul de a muri din cauza unui atac de cord sau a unui alt eveniment cardiovascular cu 29%, potrivit CNN.Se pare ca orice am bea murim asa ca mai bine bem vodca si murim fericiti!

FIE PAINEA CAT DE REA/NU-I DIN GRAU DIN UCRAINA!

Bulgaria este cea mai recentă țară care anunță că va interzice importurile de cereale din Ucraina. Interdicția este temporară, notează cotidianul The Guardian, care adaugă că sunt exceptate importurile de cereale care se află în tranzit. Informația a apărut miercuri pe site-ul Radio Bulgaria, fiind citat premierul interimar Galab Donev.Pe parcursul anului trecut, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în țară și a perturbat lanțurile alimentare. Suntem forțați să adoptăm această măsură națională pentru că autoritățile europene încă analizează o măsură potrivită”, a transmis Galab Donev. Slovacia, Polonia și Ungaria au introdus deja măsuri similare după ce au afirmat că grânele ucrainene le-au subminat fermierii.Uite ca mai sunt Guverne care tin cu propriul popor!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  1. Cea mai veche găselniță a fost descoperită în Africa de Sud și are o vechime de aproximativ 2 milioane de ani.
  2. În Islanda, aproape toată energia electrică provine din surse de energie regenerabilă, cum ar fi geotermia și hidroenergia.
  3. Unele lacuri din Parcul Național Yellowstone din Statele Unite se încing până la 100 de grade Celsius și sunt cunoscute sub numele de „izvoare fierbinți”.
  4. Deșertul Atacama din Chile este considerat unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ, dar există un mic colț al deșertului unde nu a plouat niciodată.
  5. Oamenii de știință au descoperit recent un nou tip de nor, numit „Asperitas”, care arată ca o suprafață de valuri agitate pe cer.
  6. În Seychelles, există o insulă numită „Insula Coco de Mer” care găzduiește cel mai mare fruct de palmier din lume, cunoscut sub numele de „coco de mer”.
  7. Dintre toate animalele de pe Pământ, cel mai rapid este ghepardul, care poate alerga cu o viteză de până la 110 km/h.
  8. Marea Barieră de Corali din Australia este cea mai mare structură de corali din lume și poate fi văzută de pe Lună.
  9. În Groenlanda, există un ghețar numit „Ilulissat”, care este atât de mare încât poate fi văzut din spațiu.
  10. Oamenii de știință estimează că există aproximativ 8,7 milioane de specii de animale pe Pământ, dar doar aproximativ 1,2 milioane dintre ele au fost descrise și denumite.
  11. În Dubai, există un hotel subacvatic numit „Hydropolis” care are camere și restaurante sub apă.
  12. Câțiva oameni de știință din SUA au creat o imprimantă 3D care poate imprima organe umane funcționale.
  13. În Amazonia, există un copac numit „Strangler Fig” care poate crește pe alt copac și îl poate îneca în cele din urmă.
  14. Există un oraș subteran vechi de peste 3.000 de ani în Turcia, numit Derinkuyu, care poate găzdui până la 20.000 de oameni.
  15. În Suedia, există un hotel numit „Icehotel” care este construit în întregime din gheață și zăpadă.
  16. În Munții Andes din America de Sud, există o pasăre numită „condorul”, care are o anvergură a aripilor de până la 3,2 metri
  17. Există o plajă în Insulele Maldive, numită „Vaadhoo Beach”, unde apa de mare strălucește în întuneric datorită fitoplanctonului bioluminescent.
  18. În Japonia, există o insulă numită „Okunoshima”, cunoscută și sub numele de „Insula iepurilor”, unde trăiesc sute de iepuri sălbatici.
  19. Unul dintre cele mai mari lacuri din lume, Lacul Superior din America de Nord, conține suficientă apă pentru a acoperi întregul continent nord-american cu o adâncime de aproape 30 de centimetri.
  20. În Kenya, există un trib numit „Masai” care trăiește în case tradiționale făcute din balegă uscată de vacă.
  21. În Parcul Național Kruger din Africa de Sud, există o specie de pasăre numită „hornbill” care își sigilează cuiburile cu excremente și lut, lăsând doar o singură gaură mică pentru a intra și ieși.
  22. În Peru, există un geoglif uriaș numit „Linii Nazca” care poate fi văzut doar din aer și care are forme de animale și alte figuri misterioase.
  23. În Egiptul Antic, momiile erau adesea decorate cu măști funerare din aur și pietre prețioase, iar unele dintre aceste măști sunt încă păstrate în muzee.
  24. În Brazilia, există un râu numit „Rio Negro” care are o culoare neagră datorită acidității sale ridicate și a unor substanțe chimice speciale din sol.
  25. În Munții Himalaya, există o plantă numită „rhopalodendron”, care poate crește până la altitudinea de 6.000 de metri.
  26. În Parcul Național Yosemite din Statele Unite, există un loc numit „El Capitan”, care este una dintre cele mai mari stânci din lume și este popular printre alpiniști.
  27. În Olanda, există un sat numit „Giethoorn”, cunoscut sub numele de „Veneția Olandei”, unde casele sunt construite de-a lungul canalelor și oamenii călătoresc cu bărci în loc de mașini.
  28. În Antarctica, există un lac subglaciar numit „Lake Vostok”, care este mai mare decât Marea Caspică și este acoperit de gheață de peste 3.500 de ani.
  29. În Peru, există un oraș antic numit „Machu Picchu”, care a fost construit în secolul al XV-lea de către Incas și este considerat unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume.
  1. În Insulele Galapagos, există o specie de țestoasă numită „țestoasa Galapagos”, care poate trăi până la 100 de ani și poate ajunge la o greutate de peste 400 kg.
  2. În Olanda, există un castel numit „De Haar Castle”, care are mai multe camere decât orice alt castel din țară și este considerat unul dintre cele mai impresionante castele din Europa.
  3. În China, există o porțiune de zid numită „Zidul Dragonului”, care se întinde pe o lungime de peste 8.800 de kilometri și este considerat una dintre cele mai mari construcții din lume.
  4. În Italia, există un oraș numit „Pompei”, care a fost distrus de erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr. și a fost redescoperit și excavat în secolul al XVIII-lea.
  5. În Statele Unite, există un parc național numit „Yellowstone”, care este considerat primul parc național din lume și are o varietate impresionantă de peisaje și de faună sălbatică.
  6. În Australia, există un parc național numit „Kakadu”, care are o suprafață de peste 19.000 de kilometri pătrați și este cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase și pentru arta aborigenilor.
  7. În Egipt, există o piramidă numită „Piramida lui Khufu”, care este cea mai mare piramidă din lume și a fost construită acum mai bine de 4.500 de ani.
  8. În Franța, există o peșteră numită „Peștera Lascaux”, care are picturi rupestre vechi de peste 17.000 de ani și este considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din lume.
  9. În Statele Unite, există o furtună numită „Super Celulă”, care poate avea dimensiuni de până la 50 de kilometri și poate produce tornade puternice și vijelii.
  10. În Africa, există un râu numit „Nilul Albastru”, care primește numele datorită depunerilor de lut și argilă din albia sa și are o culoare albastră închisă.
19.04.2023
FAPTUL DIVERS

CU CIOARA VOPSITA SI TIRUL SIGILAT!

TIR-urile cu cereale din Ucraina intră în România cu sigiliu pe ele. Țara noastră va permite doar tranzitul acestor TIR-uri, nu și importul cerealelor, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

  • România va restricţiona exportul de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul ţării şi va institui controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Aceste decizii vin în urma discuţiei pe care a avut-o miercuri, în format online, ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu omologul ucrainean, Mikola Solski, având ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români ca urmare a comerţului cu cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina. Cei doi oficiali se vor întâlni vineri, 21 aprilie, la Bucureşti, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluţii pentru ambele părţi.România sigilează la graniță TIR-urile care vin din Ucraina.Potrivit sursei citate, ministrul român al Agriculturii i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare şi monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terţe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăţi din cauza fluxului de cereale ucrainene. Daea a reiterat că România, ca stat membru, susţine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe şi rutele comerciale tradiţionale.Totodată, ministrul Agriculturii a transmis părţii ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale şi seminţe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiţă) către România, având în vedere dificultăţile întâmpinate de fermierii români.Nu în ultimul rând, ministrul ucrainean a fost înştiinţat că România va institui, începând de miercuri, controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislaţia europeană, şi nu la destinaţie cum se întâmpla până acum.„Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă ţară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE”, subliniază reprezentanţii MADR.Pe parcursul discuţiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniştrii agriculturii din cele cinci state membre (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către ţări terţe, fără a afecta fermierii din statele de graniţă.De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se aşteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituţiilor europene de către cei patru premieri şi de către preşedintele Bulgariei cu privire la soluţiile identificate pentru problemele fermierilor şi ale pieţei.Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la Bucureşti, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluţii pentru ambele părţi, au transmis reprezentanţii MADR.Dar, desigur, Daea recomanda oaia!

LUCREZI LA PATRON?BYE, BYE  ZILE LIBERE PLATITE!

Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite din ianuarie 2024, adică vor avea doar cele 20 de zile anuale de concediu.Antreprenorii din mediul privat s-au plâns că din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante. Drept urmare, un grup de parlamentari a cerut interzicerea suplimentării acestor zile libere. În caz contrar, aceștia au propus măsuri compensatorii suplimentare pentru mediul privat, adică deduceri sau facilități fiscale, conform Antena 3.Proiectul a fost depus deocamdată la Senat, dar dacă va trece de Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024. Cei care lucreaza la stat au dreptul la libere! Asta nu e discriminare?

OMV-ADIO, PUTIN, DAR RAMAN CU TINE!

În ciuda războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, compania austriacă de petrol și gaze OMV, proprietarul Petrom din România, nu vede în prezent nicio modalitate de a-și vinde afacerile rusești. În schimb, compania se alătură acum oficial Camerei de Comerț germano-rusă (AHK) cu „OMV Russia Upstream”, un lobby pentru afacerile germane din Rusia, scrie Puterea.Conform Handelsblatt, un interviu care a fost trimis în buletinul informativ al membrilor AHK atunci când filiala s-a alăturat companiei a provocat iritare: „Rusia oferă un potențial enorm din toate punctele de vedere”, explică decizia Andreas Böldt, șeful OMV Russia Upstream GmbH. Managerul a continuat explicând că apreciază în mod deosebit „ofertele culturale diverse, creativitatea și deschiderea minții ale oamenilor și diferitele peisaje și regiuni naturale” din Rusia. Întrebată, o purtătoare de cuvânt a OMV a confirmat că filiala rusă s-a alăturat grupului de interese, dar OMV a fost membru al AHK în Rusia de ani de zile. Acum doar cu agenția înregistrată în Rusia. Tocmai și-a reînnoit calitatea de membru.În buletinul informativ al Camerei, Böldt vorbește despre avantajele comunității: „Ca și companie individuală, este dificil să convingi autoritățile și birourile să asculte”, AHK are „o cu totul altă pondere în abordarea intereselor legitime ale companiilor”Greu se da alungat cainele de la macelarie!

UCRAINENII DOBOARA MAI MULTE DRONE DECAT TRIMIT RUSII!

În noaptea de 19 aprilie, trupele rusești au atacat regiunea Odesa cu drone iraniene de tip Shahed. „10 drone de atac au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană. A fost înregistrată o lovitură asupra unei instalații de infrastructură de agrement. Incendiul serviciilor de salvare a fost stins cu promptitudine”, se arată în raport.Forțele aeriene au precizat că forțele de ocupație au tras 12 drone kamikaze. Apărătorii ucraineni au reușit să doboare zece ținte.„De data aceasta, soldații brigăzii de rachete antiaeriene a Comandamentului aerian din Odesa Sud au distrus 10 din cele 12 drone kamikaze Shahed-136/131”, a precizat AFU.După cum s-a raportat, o alertă aeriană a fost declarată peste noapte în regiunea Odessa. Aceasta a durat mai mult de o oră: de la 01:47 la 03:02. Locuitorii au raportat pe net sunete de explozii.Vedeti?Nu reusesc iranienii sa fabrice atatea drone cate pot ucrainenii sa doboare!

ZELENSKI NE ADUCE MAI APROAPE DE APOCALIPSA!

Pensiile, salariile, educația și asistența medicală din Ucraina sunt plătite de Europa, luând banii din economia europeană. Potrivit prim-ministrului, finanțarea Ucrainei nu poate fi continuată la nesfârșit. Mai mult, potrivit lui, dacă am înceta să finanțăm Ucraina, războiul s-ar termina imediat.Iată ce spune Viktor Orban: „Ucraina nu se poate finanța singură. Întrebarea este dacă vom menține ajutorul pentru Ucraina sau nu. De îndată ce spunem nu, atunci războiul se termină”.Potrivit lui Orbán, pericolul escaladării războiului este în continuă creștere. Britanicii vor să livreze obuze cu uraniu sărăcit, ceea ce ne va apropia mai mult de utilizarea sistemului de dispozitive nucleare. În plus, rușii instalează arme nucleare tactice în Belarus.Si uite-asa, Sfarsitul e tot mai aproape!

O NOUA LEGE A PENSIILOR MAI PROASTA DECAT CEA VECHE!

Marius Budăi susține că a lucrat cu cei din minister şi de la Casa de Pensii la noua lege a pensiilor. Coaliția are trei variante de discutat, iar până la finalul sesiunii parlamentare vor avea un draft. El a precizat că este exclus ca noua lege să ducă la scăderea pensiilor şi a precizat că elementele de noutate vor viza în primul rând rezolvarea inechităţilor.Ministrul Muncii nu spune nimic de pensiile speciale extrem de mari, ceea ce confirmă că PSD și PNL nu au de gând să rezolve această inechitate.iată ce a spus Marius Budăi: ”Vom avea o discuţie şi în coaliţie şi voi înainta către Banca Mondială studiul de impact pentru ca apoi să continuăm discuţiile cu Comisia Europeană”.Budăi a arătat că ce va aduce nou legea pensiilor va fi ”în primul şi în primul rând rezolvarea inechităţilor, după care anumite perioade contributive care au fost cu sporuri nepermanente”.Cunocandu-i pe cei de la putere, pariem ca noua lege va fi mult mai proasta decat cea veche!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  • Elefanții sunt singurele animale care nu pot să sară.
  • Șerpii pot să supraviețuiască luni întregi fără hrană sau apă.
  • Crocodilii pot să își închidă urechile și nasul în timp ce înoată sub apă.
  • Câinii pot detecta cancerul la oameni prin miros.
  • Un pui de panda cântărește mai puțin decât o cană de ceai la naștere.
  • O rață poate dormi cu un singur ochi deschis.
  • O mușcătură de furnică bullet poate cauza durere timp de 24 de ore.
  • Kangurii nu pot să meargă înapoi, doar înainte.
  • Pisicile își folosesc mustățile pentru a-și evalua spațiul și pentru a se asigura că încap prin deschizăturile mici.
  • Un grup de flamingo-uri se numește flamboai.
  • Urșii polari sunt stângaci.
  • Când un șarpe își pierde o dinte, unul nou îi crește în loc în decurs de câteva zile.
  • Ochii unei struți sunt mai mari decât creierul lor.
  • O capră poate produce aproximativ un litru de lapte pe zi, în timp ce o vacă poate produce până la 50 de litri pe zi.
  • Ciupercile sunt mai strâns înrudite cu animalele decât cu plantele.
  • Porcii pot înțepeni cu ușurință dacă sunt șocați sau speriați.
  • Păsările nu pot să transpire, așa că își răcesc corpul prin respirație și prin deschiderea ciocului.
  • Peștii de aur nu pot să înoate în apă distilată, deoarece nu are suficient oxigen.
  • Rândunica marină este singura pasăre care poate înota sub apă.
  • Oamenii și girafele au același număr de vertebre în gât: șapte.
  • Otilia poate decapita o țestoasă cu o lovitură de ciocan.
  • Câinele din soiul basenji nu poate lătra, ci face un sunet asemănător cu un strigăt.
  • Delfinii au nume unul pentru celălalt și pot recunoaște vocile altor delfini.
  • O maimuță japoneză numită macac poate folosi bani pentru a cumpăra băuturi din automate.
  • Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, ursuleții koala au o sacoșă specială în care își hrănesc puii.

.Polipii de mare pot să își regenereze brațele pierdute.

.Șerpii de mare au o venină care poate ucide un om în mai puțin de o oră.

.Unele păsări, cum ar fi pitulicele, pot zbura înapoi.

.Furnicile pot suporta presiuni de până la 5.000 de ori greutatea lor corporală.

Un pui de zebra poate recunoaște mirosul mamei sale în primele minute de viață.

Un șoarece poate supraviețui fără apă mai mult decât o cămilă.

Spre deosebire de majoritatea păsărilor, pinguinii au oase solide, nu goale.

Un grup de bufnițe se numește un parlament.

Există peste 260 de specii de maimuțe în lume, împărțite în două subordini: maimuțe vechi și maimuțe noi.

Cele mai mari maimuțe sunt gorilele, care pot cântări până la 200 de kilograme.

Unele maimuțe, cum ar fi maimuțele-capucin, folosesc scule pentru a ajunge la alimente, cum ar fi scoarța de copac sau insectele din crăpăturile stâncilor.

Maimuțele sunt animale sociale și trăiesc în grupuri de la câteva exemplare până la sute.

Cimpanzeii sunt singurele maimuțe care pot folosi unelte, cum ar fi bețe pentru a ajunge la alimente sau pentru a prinde pradă.

Multe specii de maimuțe pot comunica prin intermediul sunetelor și gesturilor, uneori folosind un limbaj complex.

Maimuțele pot fi învățate să înțeleagă și să folosească simboluri, cum ar fi cifrele sau literele, pentru a comunica cu oamenii.

Cercetările au arătat că maimuțele au un nivel ridicat de inteligență emoțională și pot dezvolta relații strânse cu alți membri ai grupului lor.

Unele specii de maimuțe, cum ar fi maimuțele vervet, pot învăța să distingă culorile.

Maimuțele pot experimenta stres și anxietate și au fost observate comportamente similare cu cele umane, cum ar fi îngrijirea puiilor și interacțiunea socială.

Maimuțele pot dezvolta culturi proprii, cu tradiții și obiceiuri diferite între grupuri.

Maimuțele pot îmbătrâni, la fel ca oamenii, și pot dezvolta boli cronice în timp.

Cercetările arată că maimuțele pot avea vise, la fel ca oamenii.

Unele specii de maimuțe, cum ar fi maimuțele bonobo, sunt cunoscute pentru comportamentele sexuale neobișnuite, cum ar fi sexul oral și masturbarea.

Maimuțele pot fi afectate de pierderea habitatului lor natural, schimbările climatice și de alte amenințări cauzate de activitățile umane.

18.04.2023
FAPTUL DIVERS

HOP SI NEA ION, CA SI EL E OM!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat linia de est a frontului, unde au avut loc lupte grele, a anunțat marți biroul președintelui, la doar câteva ore după ce Kremlinul a susținut că președintele rus Vladimir Putin a descins în regiunile ucrainene parțial ocupate, Herson și Luhansk.Zelenski a vizitat pozițiile armatei ucrainene din Avdiivka, care, împreună cu Bahmut și Mariinka, au reprezentat punctul central al ofensivei rusești timp de câteva luni, unde au întâmpinat o rezistență acerbă din partea forțelor ucrainene, transmite biroul prezidențial de la Kiev.Zelenski s-a întâlnit cu soldații ucraineni, le-a mulțumit pentru serviciul lor și le-a oferit premii militare, a transmis biroul său.Anunțul a venit la doar câteva ore după ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a vizitat sediul militar rus de la Herson și Luhansk.„Președintele efectuează inspecții la sediul militar și primește informații actualizate la fața locului despre progresul operațiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor, folosind termenul prin care Moscova își justifică invadarea Ucrainei.Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat pe Twitter că Putin se afla în turneu în „teritoriile ocupate și ruinate pentru a se bucura pentru ultima oară de crimele slujitorilor săi”.Kremlinul a difuzat, de asemenea, imagini în care se presupune că Putin primește rapoarte de la comandanții militari din zona Herson controlată de ruși, înainte de a călători cu elicopterul la sediul Gărzii Naționale Ruse din regiunea Luhansk.Oricate vizite ar face pe front cei doi presedinti, realitatea e aceeasi:mor zilnic oameni nevinovati!         Pacat!

MUTU’ VORBESTE CU LULA!

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a explicat marți omologului său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, că „oricât ar încerca Moscova să justifice acțiunile sale, este un stat agresor”, iar Ucraina este victima agresiunii ruse și comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă.„I-am prezentat domnului președinte viziunea noastră cu privire la situația de securitate de la granița României și la războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Mesajul României, ca stat vecin și cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene și ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic și trebuie înțeles de partenerii noștri: oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse.Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecința directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea și pentru a câștiga acest război de eliberare a țării”, a declarat Klaus Iohannis după întâlnirea cu omologul său brazilian.Asa de patruns a fost presedintele brazilian ca s-a gandit o milionime de secunda sa iasa din BRICS!

SUPORTERII STELISTI AU REVENIT IN PRIMA DIVIZIE

În jurul prânzului, lângă stadionul Ghencea a apărut un conflict între suporterii steliști și cei dinamoviști. Din cele anunțate de jandarmerie, se pare că cei care au provocat au fost susținătorii steliști.Suporterii steliști ar fi provocat un grup de suporteri dinamoviști care doreau să pregătească coregrafia de meci.Jandarmeria a intervenit astfel încât conflictul nu a escaladat. În jur de 10 persoane au fost conduse la secția de poliție în vederea identificării și amendării. Alte incidente nu au fost înregistrate.Ca-n vremurile bune, cand ambele echipe contau!

UITE CA E BUNA SI INTELIGENTA ARTIFICIALA LA CEVA!

Artistul german Boris Eldagsen a stârnit controverse în lumea fotografiei după ce a fost premiat în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards pentru o operă generată de inteligenţa artificială (AI), relatează marţi AFP, preluată de Juriul l-a acuzat iniţial pe artist că a avut un comportament „deliberat” înşelător, înainte de a-şi retrage acuzaţiile într-un comunicat de presă ulterior.Eldagsen s-a apărat susţinând că a fost întotdeauna transparent cu privire la natura operei sale, însă a decis marţi să refuze premiul.Eldagsen a recunoscut în interviuri că a dorit să provoace o dezbatere despre locul AI şi a spus săptămâna trecută că „imaginile generate de AI şi fotografiile nu ar trebui să concureze împreună într-un premiu ca acesta”.El a declarat că a aplicat la concurs „ca o maimuţă obraznică”, pentru a vedea dacă aceste competiţii sunt pregătite pentru înscrierea imaginilor AI. „Nu sunt”, a conchis Eldagsen.Mulţi fotografi se tem că inteligenţa artificială le ameninţă meseria, oferind posibilitatea oricărei persoane să genereze imagini uimitoare pornind de la un text descriptiv.Dezvoltarea foarte rapidă a generatoarelor de imagini a dat deja naştere mai multor acţiuni în justiţie, deoarece aceste instrumente sunt „antrenate” de baze de date uriaşe de opere care se găsesc pe internet, deseori protejate de drepturi de autor.Lumea artei şi-a pus această problemă anul trecut, după ce o imagine generată de inteligenţa artificială a câştigat un premiu în statul american Colorado.Oare n-ar fi mai bine sa lasam robotii sa concureze intre ei?

NU CUMPERI GRAU INFESTAT/PE PUTIN L-AI AJUTAT!

Popularii europeni (PPE) şi grupul socialiştilor şi democraţilor (S&D) – cele mai mari două grupuri politice din Parlamentul European – condamnă ţările care blochează transportul cerealelor ucrainene, avertizând că un astfel de demers ar transmite un semnal prost şi ar servi intereselor Kremlinului. Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că sistează importurile din Ucraina, măsură denunţată de Kiev şi Bruxelles, care intervine chiar în timp ce este negociată cu Rusia prelungirea acordului pentru transportul grânelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce i-ar oferi Kremlinului pârghii suplimentare de şantaj.„Nu faceţi nimic care să slăbească Ucraina. Asiguraţi-vă că grânele ucrainene ajung în Africa. Nu luaţi măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE. Acestea sunt mesajele Grupului PPE către guvernele polonez, ungar şi slovac care au anunţat blocarea unilaterală a intrării grânelor ucrainene în Uniunea Europeană” – se arată într-un comunicat al grupului popularilor europeni (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European, la care sunt afiliaţi şi eurodeputaţii români din PNL, UDMR şi PMP.Atiunci, haide sa ne falimentam agricultorii nostri, ca sa nu-l ajutam pe Putin!

GALBENII SE AJUTA INTRE EI!

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis dictatorului nord-coreean Kim Jong Un că doreşte să treacă la ”etapa superioară” a cooperării ţărilor lor, scrie marţi presa de stat de la Phenian, relatează AFP. Acest mesaj de susţinere intervine în contextul în care Coreea de Nord şi-a multiplicat, în ultimele luni, testele de armament, condamnate de către Statele Unite şi Japonia, Coreea de Sud şi Occidentul, aliaţii lor.”Prietenia tradiţională” dintre China şi Coreea de Nord ”rezistă de mult timp provocărilor schimbărilor situaţiei internaţionale”, îi transmite Xi Jinping lui Kim Jong Un în acest mesaj, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA. ”Nu voi înceta să acţionez pentru a trece la etapa superioară a prieteniei şi cooperării între cele două părţi”, adaugă preşedintele chinez.El subliniază că realţaiile internţaionale în lume şi în Asia ”se schimbă în mod serios şi în mod complicat”.KCNA a publicat acest mesaj cu puţin înainte de publicarea unei ”Declaraţii Comune” a miniştrilor de Externe din Grupul Celor Şapte (G7), în care condamnă testele de armament ale Coreei de Nord şi cer ca Phenianul să se abţină de la orice nou test nuclear sau tir de rachetă balistică, ameninţând cu un ”răspuns internaţional rapid, unit şi robust”.China este principalul aliat al Coreei de Nord şi cel mai mare susţinător economic.Chestia asta ar trebui sa-i dea de gandit lui Biden, dar el se gandeste numai cum asa faca bani vanzand armament Ucrainei pretinzand ca vrea pace!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  1. In Islanda, exista o aplicatie numita „Appy Hour” care arata utilizatorilor unde se afla cei mai apropiati ursi polari, astfel incat oamenii sa poata evita aceasta zona.
  2. Intr-o regiune din Bolivia, exista un lac numit Lacul Uyuni, care se transforma intr-un adevarat camp de oglinzi uriase in timpul sezonului uscat.
  3. Unii localnici din Thailanda isi tatueaza gurita de pe posteriorul vacilor pe spatele lor, considerand ca aceasta le aduce noroc si protectie.
  4. In Filipine, oamenii isi aduc mortii acasa si ii tin in casa timp de cateva zile inainte de inmormantare.
  5. Intr-un sat din India, numit Varanasi, exista un loc numit „Ghats”, unde oamenii vin sa se scalde in raul sacru Gange.
  6. In Mexic, exista un oras subteran numit Cueva de los Cristales, unde cristale de pana la 12 metri lungime se formeaza in pestera subterana.
  7. Intr-o insula din Caraibe, exista oameni care traiesc fara curent electric sau apa potabila si isi aduna hrana prin pescuit si vanatoare.
  8. In Olanda, exista un loc numit Giethoorn, cunoscut si sub numele de „Orasul fara drumuri”, unde canalele sunt principala modalitate de transport.
  9. In China, exista un hotel construit in interiorul unei cariere de piatra, numit InterContinental Shanghai Wonderland.
  10. In Germania, exista o traditie numita „Scheibenschießen”, unde oamenii arunca discuri de fier pe un tarc pentru a arunca in jos un rege de lut.
  11. In Japonia, exista un sat numit Nagoro, unde exista de doua ori mai multe papusi decat oameni.
  12. In Rusia, exista un lac numit „Lacul Kaindy”, care are copaci in apa, astfel incat pare ca pluteaza pe suprafata apei.
  13. In Franta, exista un sat numit Domme, unde strazile sunt atat de inguste incat doar oamenii pot merge pe ele.
  14. In Australia, exista un loc numit „Pink Lake”, unde apa lacului este roz datorita unui tip special de alge.
  15. In Africa, exista un animal numit „Aye-aye”, care are degete lungi si subtiri si este capabil sa sparga cojile fructelor pentru a manca miezul.
  16. In Peru, exista un loc numit „Liniile din Nazca”, unde se gasesc desene uriase de peisaje si animale desenate pe sol, care pot fi vazute doar din avion.In Norvegia, exista un hotel construit in interiorul unui ghetar, numit „Ice Hotel”.
  1. In China, exista o cascada numita „Cascada Huangguoshu”, care are o inaltime de 77.8 metri si o latime de 101 metri.
  2. In Islanda, exista o grota subacvatica numita „Grota Albastra”, care are apa cristalina si stalactite si stalagmite impresionante.
  3. In India, exista un templu numit „Templul Sobolanilor”, unde sobolanii sunt venerati si se pot vedea peste tot in interiorul templului.
  4. In Scotia, exista o traditie numita „Up Helly Aa”, unde oamenii se imbraca in costume vikingi si arunca foc in toate directiile.
  5. In Brazilia, exista un lac numit „Lacul Verde”, unde apa are o culoare verde intensa datorita algei din apa.
  6. In Noua Zeelanda, exista o pestera numita „Waitomo”, unde mii de licurici lumineaza intunericul din pestera, creand un peisaj magic.
  7. In Argentina, exista un loc numit „Glacier Perito Moreno”, unde un ghetar de 250 de metri inaltime se desprinde regulat, creand un sunet puternic si un spectacol impresionant.
  8. In Spania, exista o traditie numita „La Tomatina”, unde oamenii se arunca cu rosii la un festival anual.
  9. In Egipt, exista o piramida numita „Piramida Scarabei”, care are forma de scarabeu si este dedicata zeitei soarelui, Ra.
  10. In Japonia, exista o insula numita „Rabbit Island”, unde pot fi vazuti peste 300 de iepuri care umbla liberi pe insula.
  11. In Australia, exista un loc numit „The Pinnacles”, unde exista formatiuni de roca calcaroasa inalte de pana la 3 metri.
  12. In Peru, exista un loc numit „Valle Sagrado”, unde pot fi vazute ruinele unor fortarete si temple incase vechi de peste 500 de ani.
  13. In Islanda, exista un loc numit „Cascadele Gullfoss”, unde apa cascazada formeaza un arc impresionant, cu o inaltime de peste 30 de metri.
  14. Oamenii sunt singurele animale care pot simti rusinea, ceea ce inseamna ca ai putea fi in preajma unui elefant care face baie in noroi si nu se simte deloc rusinat.
  15. Veveritele pot sfasia cartofi prajiti cu degetelele lor mici si agere.
  16. Daca mananci prea multa ciocolata, poti deveni dependent de ea. Aceasta depenenta este numita „chocoholism”.
  17. In Australia, exista o pasare numita „Kookaburra”, care isi ia energia din rasete. Oamenii le spun „pasari rasatoare”.
  18. Cainele Saint Bernard este faimos pentru faptul ca ajuta la cautarea de supravietuitori in avalanse, dar au fost si antrenati pentru a transporta butoaie cu cognac la oamenii cazuti la pamant.
  19. Porcii nu transpira, astfel incat trebuie sa se miste in apa sau noroi pentru a-si regla temperatura corpului.
  20. In Marea Britanie, este ilegal sa porti armura in Camera Comunelor.
  21. Un grup de flamingo se numeste o „regimentație”, dar se poate numi si o „flamboian”.
  22. In 2013, doua pisici au fost angajate oficial la o biblioteca din Statele Unite pentru a ajuta la mentinerea calitatii cartilor prin vanatoarea rozatoarelor.
  23. Pe insula japoneza Okunoshima, exista o colonie de iepuri salbatici care au invadat insula si acum sunt atragatori turistici.
  24. Cercetatorii au descoperit ca tigrii prefera parfumurile musculare puternice, cum ar fi Chanel No. 5.
  25. Renumitul inventator Thomas Edison a adormit numai patru ore pe noapte.
  26. In 1997, un barbat a intentat un proces impotriva lui Dumnezeu in statul Nebraska, invocand ca acesta a cauzat daune si suferinte omenești.
  27. Nu exista maimute native in Australia sau Antarctica.
  28. Sa ai o grija excesiva fata de imaginea ta este numita „fear of missing out” (FOMO).
11.04.2023
FAPTUL DIVERS

N-AVEM BANI NICI DE OPINCI, DAR CUMPARAM F-35!

Preşedintele Klaus Iohannis a condus, marţi, şedinţa CSAT, la Palatul Cotroceni. Agenda reuniunii s-a axat, în principal, pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe implicaţiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluţii, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum şi în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale pentru Ucraina, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Totodată, membrii Consiliului au aprobat Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a şi modernizarea Forţelor Aeriene Militare prin cumpărarea unor avioane F-35.E bine ca achizitionam avioane d-astea scumpe! Fiind invizibile, n-o sa le vada nimeni cand pica!

IN ROMANIA EDUCATA PROFESORII SUNT INJUNGHIATI!

La o şcoală de elită din Capitală, o profesoară a fost înjunghiată de un licean de 16 ani. La o zi distanţă, alti elevi din Prahova mimează acte sexuale cu dascălul. Au fost picăturile care au umplut paharul sindicaliştilor din Educaţie care acum cer pedepse drastice în astfel de cazuri. Pe lângă reintroducerea exmatriculării pentru cel mult 5 zile, pe listă mai sunt munca în folosul şcolii sau amendarea părinţilor pentru distrugerile produse de copiii lor. Iohannis poate sa se felicite.Pas cu pas Romania devine educata!

EMBARGOUL E PENTRU FRAIERI!INTERESUL POARTA FESUL!

În timp ce Uniunea Europeană a scăzut la un minim istoric importurile de gaze din Rusia, Ungaria face fix invers. Ministrul de Externe de la Budapesta a mers la Moscova şi a semnat un nou acord cu Gazprom. Înţelegerea va permite maghiarilor, în caz de nevoie, să cumpere cantități de gaze naturale peste nivelul stabilit anul trecut, într-un contract pe termen lung.Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi că gigantul energetic rus Gazprom va menţine opţiunea de a furniza o cantitate suplimentară de gaze Ungariei în acest an, pe lângă livrările convenite în cadrul unui acord pe termen lung, transmite Reuters, citat de news.ro. Premierul Ungariei Viktor Orban a promovat legături bune cu Moscova în ultimul deceniu şi a evitat criticile personale la adresa preşedintelui Vladimir Putin, în ciuda condamnării atacului Rusiei asupra Ucrainei.Tare fraieri maghiarii! In loc sa cumpere gaz de cinci ori mai scump din America, prefera sa-l saboteze pe Biden!

AMERICANII N-AU NEVOIE DE RAZBOI.SE IMPUSCA INTRE EI!

Masacrul dintr-o o bancă din Statele Unite, în urma căruia cinci oameni au fost ucişi, a fost comis de un angajat care tocmai fusese concediat. Individul, în vârstă de 25 de ani, a transmis atacul armat pe Instagram. Președintele Joe Biden cere Congresului să înăsprească accesul la arme de foc al populației, si adauga: „prea mulţi americani plătesc cu viaţa preţul pasivităţii”.  Teroarea s-a instalat la Old National Bank, în centrul oraşului Louisville, la primele ore ale dimineţii. Mai mulţi membri din conducerea băncii, care veniseră mai devreme la o şedinţă, înainte de a începe programul cu publicul, au fost atacaţi. Craig Collins, martor: „Era o puşcă de asalt. Am auzit un click şi doamna de lângă mine s-a întors şi a spus: Ce naiba? Şi apoi pur şi simplu a început să tragă. Eram în spatele sălii de conferinţă. Cine era lângă mine a fost împuşcat, sunt murdar de sânge.” „Daţi-vă de lângă uşă. Este un trăgător în bancă.” Poliţia a ajuns la locul atacului în trei minute. Şi a reuşit să-l neutralizeze rapid pe criminal. A fost însă prea târziu pentru cinci manageri ai băncii, cu vârste între 40 şi 64 de ani, ucişi în atac. Alţi nouă oameni au fost răniţi. Între ei şi un tânăr poliţist.  Desigur, tot Putin e de vina!

EINSTEIN N-A BANUIT CA SPATIUL MIROASE?

Probabil că v-aţi întrebat care este cea mai ciudată senzaţie pe care o simţi în spaţiu. Ei bine, dacă e să-i credem pe astronauţii ajunşi pentru prima dată pe Staţia Spaţială Internaţională, nu-i nici imponderabilitatea, nici senzaţia de pierdut în spaţiu, ci mirosul. Astronauţii de pe naveta Discovery au remarcat, fără excepţie, un miros foarte distinct al spaţiului, odată întorşi din ieşirile pentru reparaţii înapoi în navetă. Mirosul, despre care aceştia spun că e genul de lucruri greu de definit şi imposibil de uitat, ar semăna oarecum cu praful de puşcă sau cu aerul ozonat de la munte.O altă senzaţie ciudată remarcată de astronauţi este propagarea sunetului în spaţiu. Se pare că, atunci când naveta îşi ambalează propulsoarele pentru a-i menţine poziţie pe orbită, în tot spaţiul se propagă un fel de zbârnâit surd, ca o intonare pe nas.Asta ne-a convins sa ramanem pe Pamant!

CIOLACU VREA SA ASTUPE GAURA!

Potrivit surselor Realitatea PLUS, Marcel Ciolacu se află la Guvern, asta în condițiile în care au rămas mai puțin de 24 de ore până când miniștrii din Coaliție trebuie să prezinte aceste măsuri de austeritate, astfel încât să ne încadrăm în deficitul bugetar. Mai exact, trebuie să acopere o gaură la bugetul de stat de 20 de miliarde de lei, potrivit ministrului Finanțelor, Adrian Câciu.Se iau în calcul mai multe posibile măsuri, printre care înghețarea salariilor bugetarilor de la 1 mai, dar și tăieri salariale. Asta  spune cel puțin ministrul Fondurilor Europene, Marce Boloș, care vorbește despre o reorganizare a salariilor din domeniul bugetar. Acestei măsuri i se opune atât premierul Nicolae Ciucă, cât și reprezentanți din PSD. Douazeci de miliarde e un fleac! Daca fiecare ar da 1% din cat a inhatat nemeritat, s-ar strange de zece ori pe-atat!

TEODOSIE:VAI MAMA LOR DE CATOLICI! NICI LUMINA N-AU!

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a reacționat în discuția privind celebrarea Paștelui la aceeași dată de către întreaga creștinătate. „Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor”, a declarat IPS Teodosie, care a adăugat că îi „compătimește” pe catolici.Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, despre propunerea fostului ministru Teodor Baconschi ca ortodocşii să să celebreze Paştele în aceeaşi zi cu catolicii şi protestanţii. „Cred că nu ştie ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Paştele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlinește, se amână o lună ca să fie toate împlinite. De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni.  Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paştele după calendarul neîndreptat, că aşa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în partea de răsărit. În partea de apus, a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, potrivit info-sud-est.ro.De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a spus că Paştele adevărat este „acolo unde vine Sfânta Lumină”, iar „catolicii nu au Sfânta Lumină”.„Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Dar nu îndrăznesc să vină, că e greu la ortodocşi, că sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt. Dar e greu să ţii rânduiala, căci cere jertfă multă. Totul este simbol. Au lumină materială, Lumina care coboară la noi e realitatea, nu-i simbol. În sfârşit, nu vreau să-i judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc”, a mai spus IPS Teodosie. Nu e usor sa fii catolic!

LA TREI ROMANI-UN COZONAC!

Cu ocazia sărbătorilor pascale se vor coace 6 milioane de cozonaci, 600.000 de bucăţi vor merge la export. Este o ofertă mai redusă față de perioada sărbătorilor de iarnă, când sunt mai multe zile în care cozonacii se află pe mesele românilor. Aurel Popescu: „Un cozonac de circa 700 de grame poate costa, anul acesta, 15-20 lei bucata, dar preţurile pot ajunge şi la 70-80 lei pe kilogram”. El mai spune că prețurile au fost ajustate în raport cu cheltuielile pentru energie şi materie primă. Șeful Rompan spune că anul acesta, vom găsi cozonacii însiropaţi şi cozonacii cremoşi şi bineînţeles pasca cu brânză, „toate sunt făcute după reţete româneşti”.
În ceea ce priveşte preţul pâinii, preşedintele ROMPAN a subliniat că acesta s-a stabilizat, și crede că va rămâne la acest nivel până la toamnă. Aurel Popescu a declarat pentru Agerpres că nu estimează o ieftinire în contextul unui grâu mai ieftin care vine din Ucraina, deoarece brutarii au lucrat prea mult în pierdere. ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase) este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde peste 200 de societăţi din toate domeniile din industrie, cota de piaţă fiind de peste 60% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% paste făinoase şi 55% la biscuiţi.Mai trist e ca unii au cate cinci cozonaci si altii nici macar paine!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  1. În Singapore, este ilegal să mănânci guma de mestecat în public.
  2. Când gătesc hrana, ursuleții panda chinezii își folosesc degetele pentru a prinde mâncarea.
  3. În Norvegia, 1 din 5 mașini sunt electrice.
  4. Există o insulă din Japonia numită Ōkunoshima, care este locuită în principal de iepuri sălbatici.
  5. În Antarctica, pinguinii nu au frigider, așa că își pun ouăle pe picioare pentru a le menține calde.
  6. În Germania, este ilegal să te fotografiezi cu un iepure.
  7. În Franța, este ilegal să vinzi o păpușă Barbie fără să adaugi o etichetă care să indice că este „produsul unei siluete nerealiste”.
  8. În Islanda, există un program guvernamental care permite părinților să aleagă numele copiilor lor dintr-o listă oficială de nume aprobate.
  9. În China, în unele regiuni, există o tradiție culinară de a servi mâncare vie – inclusiv broaște, șerpi și șopârle.
  10. În Suedia, există o tradiție de a mânca o prăjitură numită Semla în fiecare zi de marți din perioada postului până la Paște.
  11. În timpul Primului Război Mondial, germanii și britanicii au încetat luptele în ajunul Crăciunului și au jucat fotbal unul împotriva celuilalt în zona neutrală dintre tranșee.
  12. Elefanții au cea mai mare cantitate de mușchi facial dintre toate animalele, permițându-le să facă o varietate de expresii faciale.
  13. În 2014, un șofer din Japonia a fost amendat deoarece a folosit volanul unei mașini cu autopilot în timp ce se juca cu un tamagotchi.
  14. Înainte de inventarea hârtiei igienice, oamenii foloseau diferite obiecte, precum scoici, pietre netede sau chiar bile de zăpadă, pentru a se curăța.
  15. Șoarecii nu pot vomita, ceea ce îi face să fie vulnerabili în fața unor substanțe toxice.
  16. În timpul sezonului de împerechere, masculii de păsări lyrebird își construiesc cuiburi elaborate și își dansează pentru a atrage partenerii.
  17. Oamenii și cimpanzeii au aproximativ 99% din materialul genetic identic.
  18. În anii ’60, CIA a încercat să-l asasineze pe liderul cubanez Fidel Castro cu o ciocolată otrăvită.
  19. Când visezi, corpul tău este paralizat pentru a preveni manifestarea fizică a viselor.
  20. În timpul evoluției lor, dinozaurii au dezvoltat oasele pneumatice, adică oasele umplute cu aer, ceea ce a făcut ca aceștia să fie mai ușori și să poată să meargă mai repede.
  21. Cangurii nu pot să meargă înapoi. Aceștia se deplasează mereu înainte, deoarece coada lor nu le permite să se deplaseze în sens invers.
  22. În fiecare an, japonezii vând mai multe scutece pentru adulți decât pentru copii. Acest lucru se datorează populației îmbătrânite a țării, care are nevoie de îngrijire specială.
  23. În Elveția, este ilegal să speli mașina duminica, deoarece este considerat o activitate prea zgomotoasă.
  24. În Coreea de Sud, există un festival anual al navelor de hârtie, unde oamenii se întrec în construirea unor vase de hârtie și le lansează pe râu.
  25. În Islanda, există o aplicație numită „Íslendinga-App”, care ajută oamenii să-și verifice genealogia pentru a evita să se întâlnească cu rudele apropiate când caută parteneri romantici.
  26. În Franța, este ilegal să numiți un porc Napoleon.
  27. În Rusia, există o insulă numită Insula Nimicului, care nu are niciun teritoriu, dar este administrată de două țări – Rusia și Finlanda.
  28. În Indonezia, oamenii folosesc urangutanii dresați pentru a culege nucile de cocos din copaci.
  29. În Finlanda, este tradițional să se încălzească în saune înainte de a merge la băi în piscină sau într-un lac înghețat.
  30. În China, există un festival numit „Festivalul Qixi”, cunoscut și sub numele de „Valentine’s Day chinezesc”, care se sărbătorește în fiecare an în a șaptea zi a celei de-a șaptea luni a calendarului chinezesc.
10.04.2023
FAPTUL DIVERS

NICI DALAI LAMA NU MAI E CE-A FOST!

„Sanctitatea Sa îi tachinează adesea pe oamenii pe care îi întâlnește într-un mod inocent și jucăuș, chiar și în public și în fața camerelor de luat vederi. El regretă incidentul”, a precizat biroul său.Imaginile au stârnit numeroase critici, mulți utilizatori de rețele de socializare afirmând că sunt nepotrivite și deranjante.Se pare că incidentul a avut loc la templul lui Dalai Lama din Dharamshala, la 28 februarie. Acesta interacționase cu aproximativ 120 de elevi care finalizaseră un program de formare profesională organizat de Fundația M3M, ramura filantropică a companiei imobiliare M3M Group.Fundația a publicat pe rețelele de socializare, în martie, fotografii de la eveniment – într-una dintre ele, Dalai Lama este văzut îmbrățișând băiatul din videoclipul viral.În videoclipul care a circulat online, băiatul este văzut întrebând dacă îl poate îmbrățișa pe Dalai Lama. Liderul îi face semn spre obraz, spunând „mai întâi aici”, iar băiatul îl sărută pe obraz și îl îmbrățișează.Apoi, în timp ce îl ține de mână pe băiat, Dalai Lama face un gest către buze și spune „cred că și aici” și îl sărută pe băiat pe buze.Liderul își pune apoi fruntea pe cea a băiatului, înainte de a scoate limba, spunând „și suge-mi limba”. În timp ce unii oameni râd, băiatul scoate limba înainte de a o retrage puțin, la fel ca Dalai Lama.Apoi au loc mai multe îmbrățișări, în timp ce liderul spiritual îi vorbește băiatului pentru încă un timp, spunându-i să se uite la „ființele umane bune care creează pace și fericire”.Scoaterea limbii poate fi o formă de salut în Tibet.Dalai Lama trăiește în exil în India de când a fugit din Tibet în 1959, în urma unei revolte împotriva dominației chineze.În 2019, biroul lui Dalai Lama și-a cerut scuze după ce liderul spiritual a declarat într-un interviu pentru BBC că orice viitoare femeie Dalai Lama ar trebui să fie „atrăgătoare”.Ce-am putea spune?A innebunit lumea! Vine Apocalipsa!

VOM APUCA SAPTAMANA  DE LUCRU DE DOUA ORE?

Premieră absolută în Spania, care se aplică atât la nivel administrativ, cât și în mediul privat! De luni, se testează săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații din domeniile esențiale, dar și cei care vor fi nevoiți să meargă la serviciu în zilele de sărbătoare vor fi plătiți în plus.Oana Dobrescu, corespondent TVR:Pentru spaniolii care trăiesc și muncesc în Valencia, aceasta nu este o zi de luni obișnuită, în care să meargă la serviciu, ci au parte de primul weekend prelungit din această lună în care autoritățile testează săptămâna de lucru de 4 zile. Așa că mulți se plimbă și profită de vremea frumoasă.„În Valencia, toate institutille publice și aproape toate magazinele sunt închise. Doar barurile și terasele funcționează.Autoritățile locale au ales luna aprilie pentru că erau 3 zile de sărbătoare, așa că au mai adăugat și ziua liberă din 22 ianuarie, când e comemorat patronul Valenciei, astfel încât angajații să se bucure de o lună cu program redus.Fiind zile libere prin lege, angajaților nu le va fi afectat salariul, însă pe termen lung, dacă propunerea va avea succes, patronii ar putea ajusta plățile conform orelor lucrate sau sarcinilor îndeplinite.”Suntem un pic în expectativă la birou. Deocamdată este bine, dar pe termen lung nu știu cum ne va afecta la salariu. (…) Și apoi noi avem sediul în China și acolo va afecta faptul că tu nu lucrezi o zi și nu mai răspunzi solicitărilor din altă parte a lumii, nu?„Oare unde ne vom opri?Vom apuca saptamana de lucru de doar cateva minute?

CIUCA ISI SPERIE MINISTRI!

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat luni că o parte dintre miniştrii liberali ai actualului Cabinet nu se vor mai regăsi în viitorul Guvern, condus de liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu, după rocada guvernamentală convenită prin protocol pentru luna mai.Şeful Executivul a făcut declaraţia la plecarea de la ceremonia de deschidere a Conferinţei Internaţionale „Smart Diaspora 2023. Diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat” organizată la Sala Operei Naţionale Române din Timişoara.”Rocada este în plan a se desfăşura, aşa cum ne-am asumat”, a afirmat Nicolae Ciucă.El a fost întrebat şi dacă nu-i este teamă că va pierde funcţia de preşedinte al PNL după ce o va ceda pe cea de premier, pornind de la anumite nemulţumiri exprimate de alţi lideri.”Am mai spus-o o dată într-un interviu şi o spun şi acum: mi-e teamă să nu mor neîmpărtăşit. În rest, de ce să-mi fie teamă? De ce să ne fie teamă? Credeţi că pentru cineva anume contează un scaun, o funcţie? Nu. Contează să ne facem treaba, iar treaba trebuie făcută în aşa fel încât oamenii să simtă că muncim pentru ei. Şi, vizavi de toate celelalte aspecte care au apărut în presă, ele sunt parţial adevărate, pentru că fiecare livrează ceea ce crede şi îi convine că-i este bine. Dacă este să considere cineva că am servit cuiva anume, am servit cetăţenilor României şi României, nu vreunui partid anume”, a susţinut Ciucă.Cu alte cuvinte:curaj, gaina, ca te tai!

ZELENSKI SPERA SA-L AJUTE BRAHMA!

Ucraina ar dori ca India să fie implicată în soluționarea conflictului său cu Rusia „în mare măsură”, a spus prim-adjunctul ministrului ucrainean de externe Emine Djaparova.
Djaparova se află de luni într-o vizită de patru zile la New Delhi. Este pentru prima oară când un ministru ucrainean călătorește în India de la invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început pe 24 februarie 2022. Djaparova va avea discuții cu oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe din India, inclusiv cu Meenakshi Lekhi, ministrul de stat pentru afaceri externe și cultură.Ea se va întâlni, de asemenea, cu consilierul adjunct pentru securitate națională al Indiei, Vikram Misri.
Ziarul hindus din India a scris că Djaparova va cere Indiei să trimită un „mesaj puternic de pace” lui Vladimir Putin, care va vizita India în iulie pentru un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai.„Credem că intensificarea dialogului politic la cel mai înalt nivel este primul pas către acest mare obiectiv. Președintele meu cere o conversație telefonică cu premierul. Așteptăm cu nerăbdare să-l primim într-o zi la Kiev”, a spus Djaparova, într-un interviu la postul indian de televiziune CNBC TV18.Ea a adăugat că Ucraina se așteaptă ca India, care deține președinția rotativă a G20 în acest an, să invite oficialii de la Kiev să participe la evenimentele G20 și să intensifice dialogul politic.Maine-poimaine aflam ca Zelenski a trecut la hinduism!

HABAR N-AVEATI CA…

  1. Există un hotel subacvatic în Maldive – Hotelul Subacvatic Conrad Maldives Rangali Island este singurul hotel din lume construit sub apă. Acesta are o cameră de sticlă care oferă o panoramă uimitoare asupra vieții marine.
  2. Crocodilii pot să își țină respirația timp de până la 2 ore – Crocodilii sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a își ține respirația timp îndelungat, putând să stea sub apă timp de până la 2 ore.
  3. În Suedia, își puteți plăti impozitul cu ajutorul unor dansuri – În orașul Malmö din Suedia, cetățenii pot să își plătească impozitele cu ajutorul unor dansuri. Prin intermediul unei aplicații, utilizatorii pot alege să plătească o sumă de bani cu ajutorul unor dansuri, iar această sumă este transferată automat către autoritățile fiscale.
  4. Oamenii își pot schimba culoarea ochilor cu ajutorul lentilelor de contact – Oamenii pot să își schimbe culoarea ochilor cu ajutorul lentilelor de contact. În funcție de tipul de lentile folosite, culoarea ochilor poate fi schimbată într-un mod temporar sau permanent.
  5. În Islanda, este interzis să aveți nume care nu sunt de origine islandeză – În Islanda, este interzis să aveți un nume care nu este de origine islandeză. Acest lucru se datorează faptului că numele sunt strâns legate de cultura și istoria islandeză și autoritățile doresc să mențină această tradiție în viața modernă.
  6. În Japonia, există o insulă populată în principal de pisici. Insula Tashirojima, cunoscută și sub numele de „Insula Pisicilor”, are o populație de câteva sute de oameni și de mai multe ori atât de multe pisici. Locuitorii insulei cred că pisicile aduc noroc și protejează pescarii de accidente.
  7. Cea mai mare cameră de hotel din lume se află în Las Vegas, Statele Unite ale Americii. Camera Sky Villa din hotelul Palms are o suprafață de 900 de metri pătrați și include trei dormitoare, o terasă cu jacuzzi, un bar, o sală de fitness și chiar și un DJ booth.
  8. Într-un sat din Norvegia numit Rjukan, locuitorii s-au confruntat timp de mai mulți ani cu lipsa soarelui în timpul iernii. Pentru a remedia această problemă, autoritățile locale au instalat trei oglinzi gigantice pe muntele de deasupra satului, care reflectă razele soarelui și le îndreaptă în piața centrală a satului.
  9. În Columbia Britanică, Canada, se află un copac de cedru vechi de 1000 de ani, numit „Copacul Verigii”. Acesta are o circumferință de 18 metri și este considerat unul dintre cei mai mari și mai vechi copaci din lume.
  10. În Bhutan, o țară din Asia de Sud, guvernul măsoară fericirea națiunii prin „Fericirea Internă Brută”. Această metodă de măsurare a bunăstării țării include patru dimensiuni principale: dezvoltare socio-economică durabilă, conservarea și promovarea culturii, conservarea mediului și guvernare bună și responsabilă.
  11. În Japonia, există un oraș numit Nagoro, unde majoritatea locuitorilor sunt păpuși făcute manual de o localnică. Păpușile sunt așezate în locurile publice, dar și în grădinile și casele oamenilor.
  12. În Antarctica, se află lacul Vostok, cel mai mare lac subglaciar din lume. Acesta a fost descoperit în anii ’90 și conține apa cea mai veche și mai pură de pe Pământ.
  13. În Thailanda, există un templu budist numit Wat Rong Khun, cunoscut și sub numele de Templul Alb. Acesta este decorat cu sculpturi și picturi albe și argintii și este considerat una dintre cele mai frumoase atracții turistice ale țării.
  14. În Peru, se află linii misterioase numite Nazca, care au fost create în jurul anilor 400-650 d.Hr. Acestea constau în desene geometrice și figuri de animale, care pot fi văzute doar din aer.
  15. În Africa de Sud, se află o rezervație naturală numită De Hoop, unde se poate vedea o trecere impresionantă de balene cu cocoașă, în perioada de împerechere, între luna iunie și noiembrie. Este un spectacol impresionant, care atrage mulți turiști în fiecare an.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!