home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
17.06.2024
FAPTUL DIVERS

MITA-REVOLUTIONARA!

Edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, le propune membrilor USR şi cetăţenilor care cred în această formaţiune politică o reconciliere şi o reconstrucţie din temelie a USR şi a anunţat că va lansa o platformă deschisă publicului pentru a afla părerea sa.Iată ce a spus aceasta: „Acum este momentul unui restart profund al USR. Un bun moment în care trebuie să ne privim în oglindă şi să nu ne mai minţim, să ne recunoaştem şi să ne amintim ce ne-a unit împreună pe noi toţi: ghinişti, barnişti, clotildişti, nicuşorişti etc. Cred că de la acest moment zero putem să repornim motoarele la turaţie maximă, de la lucrurile care ne ţin pe noi toţi împreună: cinstea, competenţa, meritocraţia, transparenţa. Eu n-am să încep să arăt cu degetul persoanele care sunt responsabile pentru rezultatele slabe ale partidului. Eu vă propun (membrilor şi cetăţenilor care cred în noi) o reconciliere şi o reconstrucţie din temelie a USR. Voi lansa aici curând o platformă deschisă publicului pentru a ne răspunde toţi cetăţenii despre ce am greşit şi cum cred aceştia că putem face mai bine”În opinia sa, restartul USR trebuie să înceapă reconstrucţia internă de la: democraţia în partid – componenţa Comitetului Politic, verificarea adreselor de email pentru votul electronic, fără decizii abuzive ale Biroului Naţional etc; transparenţa – banii din subvenţie, publicarea CV-urilor şi a contractelor; solidaritatea în partid pentru filialele mici; meritocraţia în partid.Daca n-a nai iesit primarita, asta spera sa ajunga macar presedinte de partid!

UN NOU CRITIC LITERAR-MIRCEA GEOANA

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că „nu trebuie să fii într-o funcţie mare ca să fii un ostaş de nădejde pentru armata ţării”, în lupta pentru schimbare.Iată ce a spus acesta: „Sunt metehne vechi, lucruri care nu merg bine în această ţară şi vom avea nevoie de răbdare şi de încăpăţânare ca să reuşim să le schimbăm. Eu sunt, însă, încrezător, sunt optimist, nu fac parte dintre cei care spun că lucrurile sunt de nereparat, că ţara sau statul sunt eşuate. Cred, pur şi simplu, că e nevoie de spirit nou, de energie nouă şi, mai ales de o echipă care depăşeşte culoarea de partid (…).Eu sunt dispus să pun umărul la această luptă pentru un viitor mai bun pentru ţara noastră, dar nu trebuie să fii într-o mare funcţie ca să fii un ostaş de nădejde (Nicolae Ciuc[ tocmai își pregătește campania pentru prezidențiale printr-o carte intitulată „Un ostaș în slujba țării”, n.r.) pentru armata naţională”El a subliniat că această carte a fost scrisă în perioada pandemiei, „fără nicio pretenţie de tip electoral”, are menirea de a „ordona ideile şi reflectează dincolo de ciclul electoral sau de o campanie sau alta, la componentele succesului naţional”.Suntem tara unde oricine isi poate da cu presupusul fara sa fie amendat!

PLAFONAREA E LEGALA

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, luni, 17 iunie 2024, ca reglementarile privind plafonarea salariilor si indemnizatiilor sunt aplicabile si functionarilor publici si personalului contractual din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora.“Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj. In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. I alin. (1)-(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile ulterioare, art. I alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare si art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca efect plafonarea salariilor si indemnizatiilor prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca: Aceste reglementari legale sunt aplicabile si functionarilor publici si personalului contractual din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, chiar daca prevederile art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 nu modifica sistemul de stabilire a salariilor de baza din familia ocupationala “Administratie” cuprins in art. 11 din aceeasi lege-cadru. Obligatorie, conform art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica astazi, 17 iunie 2024”, se arata in minuta ICCJ.Unele complete de judecata au considerat ca prevederile actelor normative deroga partial de la mecanismul de aplicare tranzitorie a Legii 153/2017 privind salarizarea din fonduri publice, reglementat de art. 38, in sensul ca acestea nu modifica sistemul de determinare a salariilor de baza din familia ocupationala „Administratie”, cuprins in art. 11, insa altele au apreciat contrariul, respectiv ca si pentru determinarea salariilor de baza pentru functionarii din familia ocupationala „Administratie” sunt aplicabile dispozitiile din OUG prin care s-au plafonat salariile.Ay, ay que dolorossa!

MECIUL ROMANIA-UCRAINA A PARALIZAT TOATA TARA!

Plenul Camerei Deputatilor a fost suspendat, luni, cu 20 de minute mai devreme fata de programul stabilit, pentru ca parlamentarii sa ajunga sa urmareasca meciul Romaniei cu Ucraina de la Campionatul European.„Ca urmare a discutiei avute cu liderii de grup, am convenit ca programul de lucru pentru astazi sa se opreasca aici, sa aveti timp cu totii sa ajungeti sa urmariti meciul Romaniei care, dupa opt ani de zile, in sfarsit, este la un Campionat European. Asadar, ‘Hai Romania’!”, a afirmat vicepresedintele Camerei Daniel Suciu (PSD), citat de Agerpres.Nici prin ministere nu se munceste, ministrul Sebastian Burduja a postat o fotografie in care se uita la meci alaturi de cateva subordonate.Mergand in jos, se poate lesne constata ca atat cat a durat meciul, nimeni n-a mai muncit!

BANI FRUMOSI DIN CHESTII URATE

Anchetatorii germani au anuntat luni ca au confiscat cocaina in valoare de 2,6 miliarde de euro de pe mai multe nave container si au arestat sapte persoane in ceea ce ei au numit cea mai mare captura de cocaina din tara, potrivit AP.Procurorii din Duesseldorf au declarat ca au confiscat anul trecut cele 35,5 tone de cocaina, in urma unui pont venit de la autoritatile columbiene. Ei au adaugat ca au gasit 25 de tone de cocaina in portul Hamburg, alte 8 tone in portul olandez Rotterdam si aproape 3 tone in Columbia. Drogurile erau ascunse printre legume si fructe.Capturile de droguri nu au fost anuntate anterior. Suspectii – cu varste cuprinse intre 30 si 54 de ani – au fost arestati in ultimele saptamani si se crede ca ar fi fost in spatele traficului. Cei sapte includ cetateni germani, azeri, bulgari, marocani, turci si ucraineni, au spus procurorii intr-un comunicat. Identitatile lor nu au fost date publicitatii.In ziua de azi, doar fraierii aleg sa munceasca cinstit!

CA SA-L ASCULT PE BABASHA/MI-AS VINDE CHIAR SI CAMASA!

Bloggerul Marian Ionescu (Mariciu) explica detaliat cum a ajuns un manelist sa cante la concertul unei trupe de amploarea Coldplay. Totul ar avea legatura cu interesele majore din industria muzicala.Am sapat un pic pe interneti si cred ca am o imagine de ansamblu a situatiei de aseara de la concertul Coldplay.Probabil cea mai mare casa de discuri (sau “record label”) din Romania are cel putin doua sub-labeluri de manele si face manele de multi ani. Eu am identificat pana acum Manele Mentolate si Ministerul Manelelor. #binepenumebaieti! Partea interesanta e ca toata schema se petrece cu batista pe tambal, labelul mare e total tacut vizavi de asta. Inclusiv la creditele pieselor, baietii din spatele au niste nume #frumi de tipul “Bunicu Pamantului” si “Mos Ion Roacker”, dar, daca sapi mai bine pe Genius sau alte platforme de specialitate, le mai scapa niste nume din casa labelului mama. Nume pe care le regasesti in creditele multor dintre piesele de la radio.Cum ziceam, casa asta de discuri e probabil cea mai mare din Romania, mai toti artistii mari sunt semnati la ei, are cea mai mare divizie de influenceri, face filme, e #cudetoate. Asa ca are o putere de negociere #pastamedie si cel mai probabil isi permitea sa aiba un cuvant greu de spus in fata oricarui organizator din Romania vizavi de cine canta in deschidere la Coldplay si ce invitat surpriza sa aiba Coldplay.Flacaul surpriza de aseara are pe Instagram la persoane de contact pe cineva de la agentia de booking care se ocupa in mare parte de artistii acestei case de discuri. Piesa lui din trending pe care a incercat sa o cante aseara are la credite pe Spotify “Ministerul Manelelor”.In deschidere aseara a cantat si o romanca. Ea e semnata la casa mama, invitatul surpriza are piese la sub-label, deci cel mai probabil e semnat acolo.Casa mama s-a folosit in ultimii ani de tactici d-astea de promovare disruptive care au impartit internetii in doua. Au fost vreo doua filme care au beneficiat de multe dezbateri pe Facebook care le-au tinut in topuri pe Netflix o perioada de timp. Cumva a invatat sa controleze arta dezbaterii publice ca sa faca cifre serioase in topuri si in conturi. #totrespectulMai sus avem facts, cum ar zice englezul. Le gasesti pe Google, pe YouTube, pe Spotify, pe Insta, pe Genius. Mai jos urmeaza teoria mea.Povestea lui Chris care se plimba prin Centrul Vechi si a auzit muzicieni talentati care l-au inspirat sa caute in topuri si sa se contacteze un roman talentat e foarte frumoasa, dar pentru mine nu e foarte credibila.Cel mai probabil baietii cu putere de decizie au un artist nou, talentat (are o voce top tipul, inflexiunile alea acopereau huiduielile aseara) pe care vor sa il promoveze. Oamenii stiu ca sunt sanse mari sa iasa urat, dar il imping oricum de la spate. Daca iese bine, e top, se lasa cu sprit si voie buna, toata lumea e fericita.Daca nu iese bine, cum s-a si intamplat, aia care au huiduit nu sunt oricum in target, iar restul tarii este. Ba chiar artistul va fi inconjurat de dragoste si de sustinere. Ieri stiau de el cateva sute de mii de oameni, azi stiu milioane. Misiune indeplinita! Sprit la sub-label si la casa mama, restul lumii se cearta pe facebook. Acum, cine a pierdut din toata povestea? Cu siguranta nu Ministerul Manelelor si nici casa mama. Eu am pierdut. Chris Martin si Coldplay au pierdut.

Concertul a fost spectaculos pana in momentul invitatului special.Chris Martin avea o energie din alt univers, publicul era un fluviu de energie, iar Chris se scalda in el. Era o chimie superba.Dupa huiduielile generate de momentul delicat al spectacolului, nimic nu a mai fost la fel. Poate un pic spre final s-au mai remediat lucrurile. Insa in rest a fost jale. Chris era parca alt om, energia de care ziceam mai devreme era pa. O sa pun mai jos o poza cu el la doua piese dupa momentul invitatului. Pentru un artist, energia oamenilor este totul, iar huiduielile alea au fost crima curata pentru spiritul lui. Asa ca l-am avut la potential maxim doar jumatate de spectacol.Eu nu am huiduit aseara. Ba chiar mi-a fost mila de flacaul de pe scena si rusine fata de baietii de la Coldplay. Inteleg reactia publicului, nu o accept, dar o inteleg. Publicul de aseara nu era targetul invitatului special. Sau, mai bine zis, publicul nu era targetul piesei invitatului special. Daca alegea sa cante ceva din repertoriul lautarilor vechi, daca alegea sa cante ceva care sa reprezinte Romania, lumea aplauda si urla de fericire. Eu nu cred ca rasismul a fost problema aseara, ci piesa”, a subliniat bloggerul.Nu conteaza, bani sa iasa!

PUTIN UMOR

Un ardelean vine acasă mai devreme de la camp şi aude zgomote în dormitor.

Se duce în fugă şi-şi găseşte nevasta, întinsă pe pat, transpirată şi gâfâind…

– Ce-i mă nevastă, ce ai?

– Am infarct…. zice ea.

Ardeleanul dă să fugă afară să cheme pe doctor, cînd copilul lui de 4 ani zice:

– Tată, tată, unchiu’ Gheorghe este sub pat…

Ardeleanul fuge înapoi, ridică pătura şi-l vede pe Gheorghe sub pat şi zice:

– Păi bine mă nenorocitule, nevastă-mea moare de inimă şi tu umbli ca un bezmetic prin casă, de-mi sperii copilul

Se apropie ziua de nastere a soacrei iar ginerele nu stie ce cadou sa-i faca.

In cele din urma s-a decis si i-a rezervat cel mai fain loc din cimitir.

A mai trecut un an, din nou ziua de nastere a soacrei.

De aceasta data nici un cadou.

Soacra intreaba:

– Scumpul meu ginerica, gata, nu mai mai iubesti?

– Ba da, mama, cum sa nu te iubesc?

 Doar ca sunt un pic suparat, deoarece nu te-ai folosit de cadoul meu de anul trecut!

Un tip se duce sa ia sicriu pentru soacra-sa.

Tipul il intreba pe vanzator:

– Ce fel de sicrie aveti?

– Avem sicrie din stejar cu manere de aur la 6000 Iei.

– Prea scump, ceva mai ieftin nu aveti?

– Un sicriu de brad cu manere de alama la 4000 lei, e bine?

– Ceva mai ieftin nu aveti?

– Dar cat vrei, domne sa cheltuiesti?

– Cam 1000 lei!

– Atunci, adu soacra sa-i montam manere

Un tip se duce într-o seară la amantă şi adoarme.

Când se trezeşte, îşi dă seama că era deja 3 dimineaţa.

– Nevastă-mea o să mă omoare! Dă-mi repede nişte pudră de talc!

Se dă pe mâini cu ea, apoi merge acasă.

Când ajunge acasă soţia furioasă:

– Unde ai fost până la ora asta?

– La o femeie.

– Arată mâinile! Îi zice soţia şi vede că are mâinile pline de pudră de talc.

– Mincinos nenorocit, iar ai fost la bowling

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!